Головна » 2016 » Май » 12 » До Всесвітнього дня боротьби з артеріальною гіпертонією.
12:38
До Всесвітнього дня боротьби з артеріальною гіпертонією.

Зміна способу життя для профілактики та лікування гіпертонії.

Зміна способу життя рекомендована  всім хворим на артеріальну гіпертензію. Доведено, що немедикаментозні методи, крім зниження АТ, також зменшують потребу в антигіпертензивних препаратах і підвищують їх ефективність, а також допомагають в боротьбі з іншими факторами ризику.

Особливо важливе значення має припинення куріння. Відмова від куріння є  найбільш ефективним немедикаментозним  способом знизити  ризик серцево-судинних і несердечно-судинних захворювань у хворих з артеріальною гіпертензією.

Хворим з ожирінням слід рекомендувати зниження маси тіла не менше ніж на 5 кг. Така зміна маси тіла не тільки викликає зниження артеріального тиску, а й сприятливо впливає на інші фактори ризику, такі як резистентність до інсуліну, цукровий діабет, гіперліпідемія і гіпертрофія лівого шлуночка. Антигіпертензивний ефект зниження маси тіла посилюється при одночасному збільшенні фізичної активності, обмеження споживання кухонної солі і спиртних напоїв.

Виявлена ​​лінійна залежність рівня АТ (або поширеності артеріальної гіпертензії) у популяціях від кількості споживаних спиртних напоїв. Встановлено, що алкоголь ослаблює ефекти антигіпертензивної терапії, а його пресорна дія зберігається протягом 1 - 2 тижнів.  З цієї причини хворим з артеріальною гіпертензією, які вживають спиртні напої, слід рекомендувати обмежити споживання алкоголю (не більше 20-30 мл в день для чоловіків і не більше 10-20 мл в день для жінок).

Хворим, які зловживають алкоголем, слід повідомити про високий ризик розвитку мозкового інсульту.

 Результати рандомізованих досліджень показали, що зменшення споживання натрію з їжею зі 180 до 80-100 ммоль в день призводить до зниження систолічного артеріального тиску в середньому на 4-6 мм рт. ст.   Навіть невелике обмеження споживання натрію з їжею (на 40 ммоль в день) значно зменшує потребу в антигіпертензивних препаратах.

Хворим з артеріальною гіпертензією слід рекомендувати обмежити споживання натрію з їжею до менше 100 ммоль в день, що відповідає менше 6 г кухонної солі в день.

 Хворим з артеріальною гіпертензією слід зменшити споживання м'ясної і жирної  їжі  і одночасно збільшити споживання риби, фруктів і овочів.

Хворим, які ведуть сидячий спосіб життя, слід рекомендувати регулярні фізичні вправи на відкритому повітрі (по 30-45 хв 3-4 рази на тиждень). Швидка ходьба і плавання більш ефективні, ніж біг, і знижують систолічний АТ приблизно на 4-8 мм рт. ст.

Навпаки, ізометричні вправи (наприклад, підняття важких предметів) можуть підвищувати артеріальний тиск.

 Крім перерахованих вище факторів, на рівень АТ впливає вживання деяких груп вітамінів. Показано, що недостатнє надходження вітаміну D пов’язане з підвищенням ризику АГ.

Преображенский Д.В.

Центр здоровя Дніпровського району міста Києва.

Переглядів: 555 | Додав: Lentochkaa | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar