Головна » 2017 » Ноябрь » 3 » Проведення тестування на ВІЛ
12:59
Проведення тестування на ВІЛ

Відповідно до нормативної бази кожній особі, яка звернулася за тестуванням на ВІЛ-інфекцію, має бути проведене передтестове консультування. Під час передтестового консультування кожна людина, що звернулася, має можливість поставити питання та отримати інформацію про ВІЛ-інфекцію, шляхи її передачі, оцінити з фахівцем свій ризик інфікування ВІЛ та розглянути можливості його зниження, отримати інформацію про організації, де можна отримати іншу допомогу, тощо. При видачі результату тестування на ВІЛ-інфекцію обов’язково має бути роз’яснене його значення та проведене післятестове консультування.
Національна система добровільного консультування і тестування (далі – КіТ) є одним з найбільш розвинених компонентів національних заходів з протидії інфекції ВІЛ/СНІДу в Україні.
КіТ в Україні проводиться відповідно до:
Протоколу «Порядок добровільного консультування і тестування на ВІЛ-інфекцію», затвердженого Наказом МОЗ України № 415 від 19.08.2005 року, «Про удосконалення добровільного консультування і тестування на ВІЛ-інфекцію»;
Змін до протоколу «Про Порядок добровільного консультування і тестування на ВІЛ-інфекцію», затверджених Наказом МОЗ України №114 від 14.02.2012 року «Про організацію надання послуг консультування і тестування на ВІЛ-інфекцію, гепатити В і С, інфекції, що передаються статевим шляхом»;
Наказу МОЗ України №388 від 11.05.2010 року «Про удосконалення діагностики ВІЛ-інфекції».
Згідно з наказом МОЗ України від 11.05.2010 р. №388, починаючи з 01.01.2011 року, ДУ «Український Центр контролю за соціально небезпечними хворобами МОЗ України», а нині ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» збирає та узагальнює дані за формою звітності №3 – ВІЛ/СНІД (квартальна) «Звіт про проведення консультування у зв’язку з тестуванням на ВІЛ-інфекцію» (далі – Форма №3 – ВІЛ/СНІД).

Коли ти маєш право не здавати тест на ВІЛ?
У світі існує три види тестування: добровільне, обов’язкове та примусове.
В законодавстві України відсутня норма, щодо примусового тестування на ВІЛ. 
Громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають або на законних підставах тимчасово перебувають на території України мають право на медичний огляд з метою виявлення зараження вірусом імунодефіциту людини. Такий медичний огляд проводиться добровільно. Добровільне тестування у нашій країні згідно із Законом України “Про запобігання захворюванню на синдром набутого імунодефіциту (СНІД) та соціальний захист населення” є безкоштовним, конфіденційним, а за бажанням особи-анонімним.
Відомості про результати тестування, наявність чи відсутність ВІЛ-інфекції в особи, яка пройшла медичний огляд, є конфіденційними і становлять лікарську таємницю. Передача такої інформації дозволена тільки особі, якої вони стосуються, а у випадках, передбачених законами України, також законним представникам цієї особи, закладам охорони здоров’я, органам прокуратури, слідства, дізнання та суду.
Тестування без згоди пацієнта, тобто втручання в організм людини без її згоди, законодавчо заборонено.
Обов’язковому лабораторному дослідженню на наявність ВІЛ-інфекції підлягає кров (її компоненти) отримана від донорів крові (її компонентів) та донорів інших біологічних рідин, клітин, тканин та органів людини.
Переливання крові (її компонентів), а також використання інших біологічних рідин, клітин, органів, тканин у медичних цілях дозволяється лише після обов’язкового лабораторного дослідження крові донорів на ВІЛ-інфекцію.
Ніхто не зобов’язаний підтверджувати свій ВІЛ-статус та проходити обов’язкове тестування. Запам’ятайте, будь ласка: відмова здавати аналіз за законом не є підставою для відмови у медичній допомозі. Навіть при проведенні черевної операції, ніхто не має права змусити вас проходити тестування. Вам можуть тільки запропонувати пройти такий тест.

Переглядів: 1218 | Додав: Lentochkaa | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar