Головна » 2016 » Февраль » 22 » Захворювання, викликане вірусом Зіка.
09:02
Захворювання, викликане вірусом Зіка.

Захворювання, викликане вірусом Зіка.

Державна санітарно-епідеміологічна   служба України  повідомляє, що  за  даними з офіційного  сайту всесвітньої  організації охорони  здоров’я ( надалі – ВООЗ), у зв’язку  із  поширенням  хвороби, викликаної вірусом  Зіка у Латинській   Америці й країнах Карибського басейну, відповідно до положень Міжнародних медико-санітарних правил ( 2005) 01 лютого 2016 року відбулась  перша  нарада  Комітету з надзвичайних ситуацій ВООЗ. За  результатами  наради  було  констатовано, що  ситуація, що  склалася у Бразилії та Французькій Полінезії в 2014 році, є надзвичайною  ситуацією в галузі  громадського здоров’я, що  має  міжнародне значення.

Основні факти:

Збудник хвороби, викликаної вірусом Зіка - це вірус, переносниками якого є комарі роду Aedes.

У людей з хворобою, викликаною вірусом Зіка, зазвичай спостерігається лихоманка, висипання на шкірі  і кон'юнктивіт. Ці симптоми зазвичай зберігаються протягом 2-7 днівВ даний час специфічного лікування і вакцини не існує.

Найбільш ефективний спосіб профілактики - захист від укусів комарів.

Відомо, що вірус циркулює в Африці, Північній і Південній Америці, Азії і Тихоокеанському регіоні.

Вірус Зіка вперше був виявлений у макак резус в Уганді в 1947 році в рамках роботи мережі моніторингу за лісовою формою жовтої лихоманки. Потім, в 1952 році, вірус був виявлений у людей в Уганді і в Об'єднаній Республіці Танзанія. Спалахи хвороби, викликаної вірусом Зіка, зареєстровані в Африці, Північній і Південній Америці, Азії і Тихоокеанському регіоні.

Переносник: комарі роду Aedes (зазвичай кусають зранку, ближче до вечора і ввечері).

 

Резервуар: невідомий                       Ознаки та симптоми:

 

Інкубаційний період (час з моменту контакту з вірусом до появи симптомів) хвороби, викликаної вірусом Зіка,  ймовірно, становить кілька діб. Симптоми захворювання схожі на симптоми інших арбовірусних інфекцій, таких як лихоманка денге: це підвищена температура, висипання на шкірі, кон'юнктивіт, біль в м'язах і суглобах, нездужання і головний біль. Ці симптоми зазвичай слабо виражені і зберігаються протягом 2-7 днів.

Під час великих спалахів у Французькій Полінезії в 2013 р і в Бразилії в 2015 р національні органи охорони здоров'я повідомляли про можливі неврологічні і аутоімунні  ускладнення хвороби, викликаної вірусом Зіка. Нещодавно місцеві органи охорони здоров'я Бразилії відзначили зростання числа випадків розвитку хвороби, викликаної вірусом Зіка, як в загальній популяції, так і серед немовлят, що народилися з мікроцефалією, на північному сході країни. Органи, що займаються вивченням спалахів захворювання, повідомляють про зростання числа фактів, що підтверджують зв'язок між інфікуванням вірусом Зіка вагітних жінок і мікроцефалією у новонароджених. Проте, для кращого розуміння зв'язку між розвитком мікроцефаліі у немовлят і інфікуванням вірусом Зіка вагітних жінок, необхідні подальші дослідження. Крім цього, вивчаються і інші можливі причини.  До появи  додаткових даних   вагітні жінки й жінки, що  планують  вагітність, повинні  проявляти особливу  обачність  для  захисту   від укусів   комарів  під час   відівідування  країн, де  відбувається  передача  вірусу Зіка, або, без  крайньої  необхідності, утриматись  від поїздок  до країн  Латинської Америки до стабілізації епідемічної  ситуації в регіоні.

Шляхи передачі інфекції:

Вірус Зіка передається людям при укусах заражених комарів роду Aedes, в основному виду Aedes aegypti, що мешкають в тропічних регіонах. Ці ж комарі є переносниками лихоманки денге, чикунгунья і жовтої лихоманки.  Перші повідомлення про спалахи хвороби, викликаної вірусом Зіка, надійшли з Тихоокеанського регіону в 2007 і 2013 роках (острова Яп і Французька Полінезія відповідно), а також в 2015 році з Америки (Бразилія і Колумбія) і Африки (Кабо-Верде). Крім того, більш ніж в 13 країнах Північної і Південної Америки були зареєстровані окремі випадки інфікування вірусом Зіка, що свідчить про його швидке поширення.

Діагностика:

Хворобу, викликану вірусом Зіка можна діагностувати на основі симптомів , які  виникли після недавнього проживання або поїздки в який-небудь регіон з відомою присутністю захворювань, викликаних вірусом Зіка. Підтвердити  вірус Зіка можна тільки шляхом лабораторного тестування на наявність ДНК вірусу Зіка в крові або іншій біологічній рідині (сеча або слина).

Профілактика:

Наявність комарів-переносників і місць їх розмноження вказує на значний ризик інфікування вірусом Зіка. Профілактика та контроль захворюваності засновані на скороченні чисельності комарів шляхом усунення їх джерела (знищення  місць розмноження) і зниження ймовірності контакту людей із комарами. Для цього можна використовувати репеленти, носити одяг (бажано світлих тонів), що закриває якомога більшу частину тіла, застосовувати фізичні бар'єри, такі як сітки, закриті двері і вікна, а також протимоскітні пологи  для сну. Крім цього важливо позбуватися  можливих місць розмноження комарів, для чого слід спорожняти, очищати або накривати ємності, в яких може накопичуватися вода: відра, квіткові горщики, тощо.

Необхідно приділяти особливу увагу і надавати допомогу тим, хто не в змозі забезпечити собі належний захист, зокрема, дітям, хворим і людям похилого віку.

Під час спалахів хвороби органи охорони здоров'я можуть давати вказівки з розпилення інсектицидів. Для обробки відносно великих водойм можна також застосовувати ларвіциди - інсектициди, рекомендовані Схемою ВООЗ по оцінці пестицидів.  Туристи повинні дотримуватися основних описаних вище заходів безпеки для захисту від укусів комарів.

Лікування.

Хвороба, викликана вірусом Зіка, зазвичай протікає легко і не вимагає специфічного лікування. Люди, інфіковані вірусом Зіка, повинні багато відпочивати, пити достатньо рідини і приймати звичайні препарати для усунення болю і лихоманки. При посиленні симптомів необхідно звернутися за медичною допомогою та рекомендаціями.

В даний час вакцини від цієї хвороби не існує. 

Бережіть своє здоровя!          

 Центр здоров'я Дніпровського району міста Києва.

Переглядів: 596 | Додав: Lentochkaa | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar