Головна » 2016 » Октябрь » 18 » Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на рак молочної залози – 20.10.2016 р.
12:38
Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на рак молочної залози – 20.10.2016 р.

Всеукраїнський день боротьби із захворюванням

на рак молочної залози – 20.10.2016 р.

20 жовтня Указом Президента України № 42/2005 від 17 січня 2005 року запроваджено щорічне проведення 20 жовтня Всеукраїнського дня боротьби із захворюванням на рак молочної залози.

      Щорічно у світі діагностується близько мільйона нових випадків захворювання, 15 тисяч із них - у нашій країні і майже 7,5 тисяч жінок по всій Україні помирають від раку грудей. За даними ВООЗ, вік 30% жінок, які померли від раку молочної залози, становив менше 45 років.

       Як і в усьому світі, захворюваність на рак молочної залози в Україні зростає  в середньому на 1 - 2% на рік  і в даний час у структурі онкопатології жінок рак грудної залози займає одне із перших місць.

      Кожні 30 хвилин в Ураїні виявляється новий випадок раку молочної залози.

     За прогнозами Національного канцер-реєстру  (облік захворюваності і смертності на рак), до 2020 року з проблемою раку молочної залози зіткнеться кожна шоста українська жінка.    Але вже зараз це захворювання діагностовано у понад 16 – ти тисяч українок.

      Нажаль, саме пізнє виявлення цього захворювання є однією із головних причин того, що (хоча в світі помітна тенденція до зниження смертності - в середньому на 1% на рік)  в Україні зростання захворюваності супроводжується високим рівнем смертності.

      Рак молочної залози діагностується на запущених стадіях у чверті українських пацієнток, і половина з них помирає вже протягом першого року після виявлення.

      Необхідно відзначити, що тривалість нормального життя хворих на рак молочної залози після встановлення діагнозу на початкових стадіях хвороби (так звана нульова, перша і максимум друга - а всіх стадій існує п'ять) і правильно проведеного лікування - понад 25 років. Тобто, прогноз захворювання залежить від того, наскільки своєчасно вдалося діагностувати хворобу!

      Основними методами, які дозволяють своєчасно виявити це захворювання, є самообстеження молочних залоз; клінічне обстеження молочних залоз; мамографія. З метою уточнення діагнозу лікар може призначити також деякі інші обстеження.

     Згідно з даними Інституту раку США, при своєчасному виявленні раку грудей вдається вилікувати 98,1% жінок, а це більше, ніж при пневмонії. На жаль, у нашій країні більшість жінок звертається за допомогою на пізніх стадіях захворювання, що робить лікування проблематичним і зменшує шанси на одужання.

У Дніпровському районі міста Києва, завдяки профілактичним заходам, захворюваність на рак молочної залози за 9 місяців 2016 року зменшилася порівняно із аналогічним періодом 2015 року (184 випадки на 100 тисяч населення) і складає 154 випадки на 100 тисяч населення; смертність, навпаки, зросла і складає 34 випадки на 100 тисяч населення (за 9 місяців 2015 року – 25 випадків на 100 тисяч населення).

Фактори, які підвищують ризик захворювання, наступні:

вік понад 40 років;

спадкова і сімейна схильність;

пізня менопауза;

 ранній початок місячних (до 12 років);

пізні перші пологи (у віці понад 30 років) або їх відсутність;

переривання вагітності;

 фіброзно-кістозна мастопатія;

 ожиріння;

куріння;

зловживання алкоголем;

малорухливий спосіб життя.

П'ять китів профілактики.

Правильно підібрана білизна.

     Неправильно підібрана білизна травмує ніжні тканини молочної залози і подразнює  її нервові волокна. Тому поставтеся до вибору повсякденної білизни відповідально. "Білизна повинна ідеально відповідати  розміру Ваших грудей  і забезпечувати анатомічно правильне положення грудей, - пояснює мамолог Марія Попадинець. - Чим тіснішим буде бюстгальтер, тим більше постраждають тканини молочних і лімфатичних залоз. Травмують груди і популярні моделі пуш-ап. Але найбільш небезпечний бюстгальтер без бретельок: при цьому вага грудей повністю припадає на бічні сторони, а це прямий тиск на лімфатичні вузли. Бюстгальтери з кісточками і щільними рельєфними швами теж травмують груди. а ось щільний безшовний бюстгальтер - найправильніший вид білизни. Він забезпечує грудям потрібну підтримку ". 

Протиракове меню.

     Клітини жіночого організму дуже сприйнятливі до дії вільних радикалів, які можуть провокувати переродження здорової клітини у ракову. Щоб не допустити цього, включіть у свій раціон зелений чай, який містить багато антиоксидантів.  Щодня їжте цибулю, вона містить багато флавоноїдів, які знищують шкідливі радикали. Також регулярно їжте моркву, яка знижує ризик розвитку раку завдяки вмісту фалкарінола, і чорницю, що містить природний антиоксидант птеростільбен. Ці речовини руйнують ракові клітини. Але найнадійнішими захисниками жіночих грудей дієтологи вважають капусту і помідори. Ці  овочі містять холін і лікопін, які нейтралізують дію вільних радикалів, які згубно діють на клітини грудей .

Грудне вигодування.

     Лактація - це потужна профілактика раку грудей. "Молоко з'являється не просто так, це робота гормонів усього організму  - розповідає консультант із грудного вигодовування центру «Маленьке щастя» Наталя Галіцина. - І штучне переривання грудного вигодовування (без медичних показань) веде до сильного стресу гормональної системи, що в свою чергу може призвести до неправильного поділу клітин залоз і утворення  ракових клітин. Те ж саме стосується будь-якого некоректного втручання у роботу залоз: перев'язка, масаж  або різке  відлучення від грудей малюка ". 

Гімнастика.

    Молочну залозу повинні оточувати сильні і міцні м'язи.

Досягти цього можна за допомогою трьох елементарних щоденних вправ:

 Перше:

    З'єднай долоні перед грудьми і натисни на них з таким зусиллям, щоб груди напружилися. Порахуй до двадцяти і перемісти долоні на п'ять сантиметрів вперед, знову порахуй до двадцяти. Продовжуй до тих пір, поки можеш утримувати долоні разом.

 Друге:

   Стань рівно біля стіни і тисни долонями на неї, поки не втомишся.

І останнє:

    Віджимання від підлоги. Почни з 1 разу і поступово доведи кількість віджимань до 20 разів.

Любов до себе.

    "Поява раку в молочній залозі означає, що ви ставите себе на останнє місце в житті, нехтуєте собою, відмовляєте собі у турботі й увазі, а потім смертельно ображаєтеся на інших за те, що вони до вас погано ставляться, - вважає психотерапевт Валерій Синельников. - Повинен існувати стійкий баланс між тим, що ви  отримуєте, і тим, що віддаєте іншим.

   Часто рак молочної залози виникає у жінок, які поклали своє життя  на вівтар кар'єри чоловіка, перестали стежити за собою, займатися своїми хобі і інтересами - кинули улюблену роботу, перестали зустрічатися з подругами, витрачати гроші на одяг та косметику для себе. Такого бути не повинно. Любіть себе, своє тіло. А там, де любов - немає місця раку! "

 Сон у темряві - прекрасний засіб для профілактики раку грудей.

    Представники Хайфського університету в Ізраїлі оприлюднили результати свого дослідження. Вони довели зв'язок між використанням енергозберігаючих ламп уночі і ймовірністю розвитку раку грудей.

    Блакитне світло флуоресцентних ламп, яке імітує денне світло, порушує вироблення мелатоніну в більшій мірі, ніж звичайні лампочки, що випромінюють жовтувате світло. Відомо, що мелатонін (гормон сну) запобігає розвитку раку грудей і простати.

     У найбільших кількостях мелатонін виробляється вночі, а світло енергозберігаючих ламп пригнічує його вироблення. Такий ефект зберігається, навіть якщо людина закриває очі і не бачить джерела світла.

    Спостереження показали, що рак грудей розвивається на 22% частіше у жінок, які спали з включеним світлом, в порівнянні з тими, хто спав у повній темряві.

Сім причин  відправитися на консультацію до мамолога.

    Біль і набухання молочних залоз у період ПМС можуть говорити про  розвивиток мастопатії.

    Біль і печіння протягом усього циклу, а також ущільнення, які  можна виявити випадково або під час самообстеження, свідчать про розвиток фіброзно-кістозної мастопатії. Слід якомога швидше звернутися до мамолога, поки захворювання можна вилікувати консервативно.

    Якщо  були якісь травми грудей у результаті падінь, аварій, під час активних занять спортом - це привід проходити обстеження регулярно, оскільки травма призводить до ризику розвитку новоутворень.

    У віці більше 30 років все ще немає дітей, були  переривння  вагітності або мимовільні викидні. Все це є факторами ризику для розвитку захворювань грудей.

    Якщо  в історії хвороби фігурують гінекологічні захворювання, пов'язані із надлишком естрогену, або підвищену кількість цього гормону показав аналіз крові, крім гінеколога, в обов'язковому порядку слід відвідати і мамолога. Гіперестрогенемія дуже часто призводить до розвитку різних захворювань молочної залози.

     Біль у соску, зміна кольору, форми, структури ареоли соска і сосків: лущення, почервоніння, подразнення, свербіж, висипи, що мокнуть, схожі на екзему, виділення з соска. Хвороба Педжета або рак соска призводить і до розвитку раку грудей.

     Якщо у твоїх родичок були онкологічні захворювання грудей або гінекологічної сфери. Безліччю досліджень доведено, що гінекологічні і мамологічні онкозахворювання визначаються одним і тим же геном, який передається у спадок.

     Навіть якщо ніякого приводу для хвилювань  не виявилося, пам'ятайте: хто попереджений, той озброєний. Починаючи з 20-річного віку, раз у два роки потрібно, з профілактичною метою, відвідувати мамолога та робити УЗД молочних залоз. Після 40 років обстеження і маммограмму необхідно проходити щорічно.

Бережіть своє здоров’я!

 

Районний позаштатний фахівець із онкології                               Долінський Ф.С.

 

                                                                  Центр здоров’я Дніпровського району міста Києва.

Переглядів: 601 | Додав: Lentochkaa | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar