Головна » 2016 » Сентябрь » 28 » ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ СЕРЦЯ !!!!!!!!!!
09:20
ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ СЕРЦЯ !!!!!!!!!!

Всесвітній день серця 29 вересня 2016 року. Бережіть серце! 

Гімнастика, фізичні вправи, ходьба повинні  міцно увійти у повсякденний побут кожного, хто хоче зберегти працездатність, здоров'я, повноцінне і радісне життя.

Гіппократ

         Всесвітній день серця (World Heart Day), що відзначається щорічно 29 вересня, вперше був організований в 1999 році за ініціативи Всесвітньої федерації серця.  

         Цю акцію підтримали Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ), ЮНЕСКО та інші значущі організації.  Мета - підвищити усвідомлення в суспільстві небезпеки, яка викликана епідемією серцево-судинних захворювань у світі, а також ініціювати профілактичні заходи щодо ішемічної хвороби і мозкового інсульту в усіх групах населення.

        В даний час серцево-судинні захворювання є головною причиною смерті у світі: щорічно вони забирають понад 17 мільйонів людських життів.

        Фактори ризику виникнення серцево-судинних захворювань та інсульту включають підвищені кров'яний тиск, рівень холестерину і глюкози в крові; куріння, недостатнє споживання овочів і фруктів, надмірна вага, ожиріння і фізична інертність.

        Крім здорового способу життя, в сучасному суспільстві необхідно розвивати і культуру здоров'я, яка включає регулярне медичне спостереження для раннього виявлення захворювань та факторів ризику їх розвитку,  навички боротьби зі стресом, прийоми збереження здоров'я в умовах агресивного навколишнього середовища і погіршення екологічної ситуації .

       За інформацією ВООЗ - 80% випадків передчасної смерті від інфарктів та інсультів можна попередити, якщо вести здоровий спосіб життя, контролювати вживання тютюну, правильно харчуватися  і мати оптимальну фізичну активність.

     Прийнято вважати, що серцево-судинні захворювання є «чоловічими» хворобами та хворобами «літніх людей», тому жінки часто недооцінюють свій ризик серцево-судинних захворювань, хоча майже половина  усіх щорічних випадків смерті припадає на жінок. Окрім цього діти теж піддаються цьому ризику, оскільки вони обмежені у самостійному виборі такого середовища проживання, яке дозволило б зберегти серце здоровим.

       Нездоровий спосіб життя, який призводить до розвитку серцево-судинних захворювань, найчастіше формується у дитячому і підлітковому віці, а з віком ризик серцево-судинних захворювань тільки підвищується. Тому профілактику слід починати з самого дитинства.

    Якщо не вживати вчасно заходів для збереження здоров’я  дітей, вони будуть мати підвищений ризик серцево-судинних захворювань у старшому віці. Для запобігання захворювань серця і судин, перш за все, батькам слід відмовитися від шкідливих звичок. Як правило, батьки часто усвідомлюють це, але змінити свій спосіб життя та спосіб життя членів своєї родини, традиції харчування вдається далеко не всім, але, що найгірше, не всі бажають щось змінювати..

        Наслідками неправильного харчування і низької фізичної активності можуть бути підвищений артеріальний тиск, підвищений рівень глюкози і ліпідів у крові, а також зайва вага і ожиріння, які вказують на підвищений ризик розвитку інфаркту міокарда, серцевої недостатності та інших захворювань серця.

        Сучасна медична практика розглядає ожиріння як самостійне тяжке хронічне захворювання, яке призводить до важких наслідків.

       Нормалізація маси тіла — обов'язкова умова ефективної профілактики серцева – судинних захворювань.

Зменшення маси тіла на 1 кг супроводжується зниженням систолічного артеріального тиску на 3 мм рт. ст., діастолічного — на 1,2 мм рт. ст.

      Масу тіла оцінюють за допомогою індексу маси тіла — відношення маси тіла в кілограмах до росту в метрах, піднесеного до квадрату. Оптимальній масі тіла відповідає індекс маси тіла в межах 20-28,9.

        Об’єм талії у чоловіків <102см, а у жінок <88см.

       За допомогою співвідношення об'єму талії та об'єму стегон можна оцінити тип ожиріння. В нормі цей показник становить до 1,0 у чоловіків і до 0,8 у жінок.

      Фактором ризику виникнення серцева – судинних захворювань є абдомінальний тип ожиріння, при якому це співвідношення перевищує норму.

 

       Яким чином можна зменшити кількість серцево-судинних захворювань?  

      Для цього необхідно регулярно займатися фізичними вправами, відмовитися від паління тютюну, дотримуватися правил здорового харчування, підтримувати вагу тіла в нормі, уникати надмірного вживання алкоголю та стресів.

      Слід відмовитися від куріння у приміщеннях, щоб позбавити дітей та інших членів родини від пасивного куріння.

       Експерти федерації відзначають, що навіть 30 хвилин помірних фізичних навантажень три - п’ять разів на тиждень можуть знизити ризик хвороб серця та інсульту.

      Крім того, рекомендується ввести у раціон якомога більше фруктів і овочів. Фахівці радять зменшити вживання здоби, солодощів, готувати здорову їжу для дітей, обмежити споживання кухонної солі, використовувати маленьку тарілку, споживати їжу невеличкими порціями але часто.

      Особам, у яких в родині не було серцева – судинних захворювань, починаючи вже з 35-40 років, потрібно хоча б раз на рік вимірювати рівень холестерину і глюкози. Якщо ж у найближчих родичів були інфаркти міокарда чи інсульти, це варто робити з 20 років.

Контроль рівня артеріального тиску вважається одним із головних в системі лікувальна - профілактичних заходів при серцево-судинних захворюваннях. З цієї точки зору важливим є інформованість пацієнта про наявність у нього артеріальної гіпертензії та обов’язкове застосування антигіпертензивних препаратів, призначених лікарем.  

     Контроль рівня артеріального тиску дозволяє знизити ризик серцево-судинних захворювань наполовину.

      Для людей, які вже пережили інфаркт міокарда існує підвищений ризик виникнення повторного інфаркту, який  може бути значно знижений за допомогою адекватної терапії препаратами, котрі необхідно приймати безперервно протягом усього життя. Крім того, для лікування хвороб серця іноді потрібні хірургічні втручання.

      Для збереження свого життя, запобігання різних ускладнень вже існуючих хвороб необхідно вчасно звертатися по допомогу до лікаря, який зможе призначити відповідне лікування.

      Ні в якому випадку не можна займатися самолікуванням чи приймати ліки лише під час загострення хвороби.

     Які ж загальні симптоми захворювань серця, що вимагають негайного звернення за медичною допомогою?

Вони включають:

·         біль за грудиною, що віддає в нижню щелепу, шию, ліву руку, лопатку та супроводжується утрудненим диханням або відчуттям нестачі повітря;

·         раптова задишка, не обумовлена захворюваннями легень;

·         приступи серцебиття чи перебої у роботі серця, що супроводжуються погіршенням самопочуття;

·         значне зниження частоти серцевих скорочень;

·         запаморочення або втрата свідомості;

·         холодний піт і блідість, іноді синюшність шкіри.

Лише відповідальне ставлення  до серця, попередження виникнення хвороб, адекватна та якісна терапія зможуть на довгі роки продовжити його роботу!

Бережіть своє здоров’я!

Переглядів: 493 | Додав: Lentochkaa | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar