Головна » 2015 » Ноябрь » 11 » Всесвітній День Діабету
10:45
Всесвітній День Діабету

Щорічно 16-20 листопада відмічається Всесвітній день боротьби проти діабету. Минулого року у зв′язку з тим, що ця хвороба є хронічною, великою мірою шкодить здоров′ю та потребує значних витрат, Організація Об′єднаних Націй зробила Всесвітній день боротьби проти діабету офіційним днем ООН. Темою дня цього року є діабет у дітей та підлітків. Згідно оцінок Міжнародної федерації діабету, щорічно близько 70 тисячам дітей віком до 15 років встановлюється діагноз діабету 1типу.

Цукровий діабет відомий людству дуже давно, ще з античних часів. Розплатою за блага цивілізації є щорічне зростання числа хворих. Тому Всесвітня Організація охорони здоров’я у 1992 році визначила підйом захворюваності як епідемію цієї неінфекційної хвороби. В усьому світі більше 180 млн. людей хворі на діабет. До 2030 року цифра імовірно подвоїться. Щорічно від хвороби помирає більше 1 млн. хворих.

Діабет – хронічна хвороба, яка виникає в тих випадках, коли підшлункова залоза не виробляє інсулін або коли організм неспроможний ефективно використати той інсулін, який вже вироблений. Інсулін є гормоном, який регулює рівень цукру в крові. Гіперглікемія, тобто подвищений рівень цукру, розвивається як результат неконтрольованого діабету і з часом призводить до невиправних наслідків для багатьох систем організму, кровоносних судин.

Діабет першого типу (інсулінозалежний) характеризується відсутністю виділення інсуліна. Без щоденного прийому інсуліну хвороба швидко закінчується смертю. Симптоми включають надмірне сечовиділення, спрагу, постійне відчуття голоду, втрату ваги, зміну зору і втому.

Діабет другого типу (інсулінонезалежний) є результатом неефективного використання вже виділеного організмом інсуліну. Цей різновид діабету уражує 90% всіх хворих на цукровий діабет в світі і є в значній мірі наслідком надмірної ваги та низької фізичної активності. Симптоми нагадують ті, що притаманні діабету першого типу, але менш виражені. Тому хвороба може протікати непомітно і проявляється на стадії ускладнень. Донедавна хвороба вражала тільки дорослих, зараз хворіє багато дітей, які страждають на ожиріння.

Гестаційний діабет - це гіперглікемія, яка вперше виявляється під час вагітності. Симптоми такі ж, як при діабеті другого типу. Здорові люди мають усвідомлювати ризики розвитку цукрового діабету з тим, щоб не допустити хвороби, особливо у дітей. Зниження толерантності до глюкози, порушення глікемії натщесерце є проміжними станами між нормою та діабетом. Люди з такими проявами мають ризик захворіти на цукровий діабет, хоча хворобу не вважають неминучою.

Діабет з часом уражає серце, кровоносні судини, очі, нирки, і нерви.

Діабетична ретинопатія є важливою причиною сліпоти в результаті тривалого ушкодження дрібних судин сітківки. Після 15 років хвороби сліпнуть 2% хворих.

Хвороба є провідною причиною ниркової недостатності, підвищує ризик хвороб серця, інсультів. Половина хворих на діабет гинуть від серцево-судинних проблем.

Діабетична невропатія являє ураження нервів з симптомами оніміння, болю, поколювання, слабкості в кінцівках. На сьогодні проблеми «діабетичної стопи» стали найбільш частою причиною ампутацій нижніх кінцівок. Вражаються нервові волокна, які проводять імпульси до скелетних м’язів. Сила їх знижується, а згодом - наступає відмирання, втрата чутливості, особливо в місцях стискання взуттям. Приєднання інфекції ще більше загострює проблему. Трофічні язви, гангрена призводять до втрати працездатності, потребують величезних матеріальних затрат для лікування та реабілітації хворих.

Досягнення медичної науки і технологій дозволяють хворим людям, за умови свідомого виконання деяких рекомендацій, уникати таких тяжких наслідків хвороби як сліпота, трофічні язви, гангрена. Рекомендації для профілактики діабету:

- досягти здорової ваги тіла і підтримувати її;

- підтримувати фізичну активність практично кожен день - не менше 30 хвилин щоденної регулярної активності;

- раннє виявлення хвороби за допомогою відносно дешевого аналізу крові;

- лікування спрямоване на зниження вмісту глюкози в крові, уникнення факторів ризику розвитку хвороби, відмову від тютюну;

- регулярний контроль кров’яного тиску;

- догляд за ногами.

Взаємозв’язок особливостей харчування з розвитком серцево-судинних та інших неінфекційних захворювань підтверджений в численних експериментах, клінічних та епідеміологічних дослідженнях. Тільки невеликі зміни в системі харчування та фізичної активності людей, які відносяться до групи високого ризику, дозволили б попередити майже 60% випадків захворювань цукровим діабетом другого типу.

Фізична активність

Регулярні фізичні навантаження є ефективним методом профілактики цукрового діабету. Найочевидніша причина такого взаємозв’язку – профілактика ожиріння. Але є й інші причини.

Жирові клітини спалюються природним шляхом і в потрібних кількостях, а клітини м’язів підтримуються в здоровому та активному стані. При цьому глюкоза не застоюється в крові, навіть якщо є певний її надлишок.

Необхідно хоча б 30 хвилин у день займатися будь-яким видом спорту. Це не обов’язково повинна бути активна і виснажливе тренування. Для багатьох складно витримати півгодини спортивного навантаження, а деякі просто не можуть знайти вільні півгодини. У цьому випадку можна розділити свою фізичну активність на три підходи по десять хвилин протягом дня.

Немає необхідності купувати тренажери або абонементи. Потрібно лише злегка змінити свої щоденні звички. Хорошими способами підтримувати своє тіло і здоров’я в тонусі є:

  • Ходьба по сходах замість ліфта

  • Прогулянка в парку з друзями замість вечора в кафе

  • Активні ігри з дітьми замість комп’ютера

  • Використання громадського транспорту замість особового для ранкових поїздок на роботу

Уникати стресів

Така міра буде відмінною профілактикою абсолютно всіх захворювань, а не тільки цукрового діабету. Слід уникати контактів з негативно налаштованими людьми. Якщо ж це неминуче, контролюйте себе і зберігайте спокій. У цьому можуть допомогти аутотренинги або ж тренінги та консультації з фахівцями.

Актуальний рада з цієї ж області – ніяких сигарет. Вони лише створюють ілюзію спокою, але насправді це не так. При цьому нервові клітини і гормональний фон однаково страждають, а нікотин надходить в організм, сприяють розвитку діабету та його подальших ускладнень.

Стреси безпосередньо пов’язані з тиском. Контролюйте його. Підвищений артеріальний тиск порушує здорові процеси вуглеводного обміну. Будь серцево-судинне захворювання підвищує ризик захворювання на цукровий діабет.

Постійне спостереження у фахівців

Сучасна людина дуже зайнятий, а тому в лікарню йде тільки в крайньому випадку. Тоді ж, з періодичністю раз на рік або півроку, здаються аналізи крові на вміст цукру. Це не правильно, необхідно виробити певний графік перевірок. Скласти його допоможе терапевт. Частота перевірок буде залежати від того, скільки негативних факторів вже є і можуть призвести до розвитку захворювання.

Для тих, у кого ризик появи цукрового діабету дуже високий (мається ожиріння чи багато родичі страждають цим захворюванням), доцільно перевіряти рівень цукру постійно, можливо навіть щодня. У вільному продажу за доступною ціною є спеціальні пристрої, які значно полегшують завдання.

До неприємних наслідків може призвести самолікування. Сильні препарати можуть мати у своєму складі гормональні речовини. Лікарські засоби найчастіше мають якесь супутнє вплив на органи, а підшлункова залоза «потрапляє під удар» однією з перших. Невірне самостійне лікування вірусів і інфекцій може запустити в організмі аутоімунні процеси.

 

Переглядів: 658 | Додав: Lentochkaa | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar