Головна » 2015 » Май » 20 » «ТИЖДЕНЬ ПРОФІЛАКТИКИ ГІПЕРНОНІЇ».
12:38
«ТИЖДЕНЬ ПРОФІЛАКТИКИ ГІПЕРНОНІЇ».

У всьому світі серцево-судинні захворювання, до яких належить артеріальна гіпертонія, займають перше місце по поширеності і причинам смертності населення. Гіпертонією страждає приблизно кожен четвертий житель нашої планети, у віці 24-32 років – кожен п'ятий, в Україні – третина дорослого населення. З нею пов'язаний високий ризик розвитку важких поразок серця (інфаркт міокарду, сердечна недостатність, порушення ритму), головного мозку (інсульт), нирок, очей, цукрового діабету. Артеріальна гіпертонія в більшості випадків – це реакція людини на сучасний ритм і якість життя, а також неусвідомлено вибраний їм же самим хворий спосіб життя.

 

Артеріальний тиск (АТ) – це сила, з якою кров, що протікає по артеріях, давить на їх стінки. Позначають АТ двома цифрами. Перша цифра означає тиск в артеріях у момент сердечного скорочення (систола або верхнє), а друга відображає тиск в артеріях у момент розслаблення серця (діастола або ніжнєє).

Для осіб старше 18 років нормальним вважається тиск 120/80 мм рт. ст. (ртутного стовпа), «передгіпертонічним» 120-139/80-89 мм рт ст. Якщо ж верхнє АТ складає 140 мм рт. ст. і вище, а ніжнєє – 90 мм рт. ст. і вище – говорять про високий тиск і артеріальну гіпертонію. Артеріальна гіпертонія означає стійке підвищення АТ. Це відбувається при звуженні судин, які таким чином реагують на зміну погоди, емоцій і фізичне навантаження. У результаті, різко погіршають самопочуття, з'являється швидка стомлюваність і втома, головна і сердечні болі. Розвиватися це захворювання здатне практично у будь-якої людини, незалежно від  віку і підлоги. Проте найбільш схильні до нього особи із спадковою схильністю. Чинниками риски виникнення гіпертонії є також надлишкова маса тіла, малорухливий спосіб життя, хронічна психоемоційна напруга і стрес, неправильне живлення, вживання алкоголю, куріння.

Ризики, що ведуть до виникнення підвищеного АТ, залежать від вас, а значить, ви можете усунути їх вплив на ваше здоров'я, змінивши свій спосіб життя.

Для цього необхідно:

- дотримувати режиму праці і відпочинку, тривалість нічного сну в середньому, не менше 8 годин;

- підтримувати оптимальну масу тіла;

-підвищити фізичну активність в години відпочинку (прогулянки пішки, біг, плавання.). зменшивши час проведене за телевізором і комп'ютерними іграми;

-дотримувати режим харчування, обмежити вживання солодощів, тваринних жирів, куховарській солі до 5 г в добу;

- відмовитися від куріння, вживання алкоголю;

-підтримувати хороші взаємини з тими, що оточують, правильно аналізувати свої вчинки, не взяти близько до серця найдрібніші негативні події. Знаходите радість в житті: хобі, перебування на природі, прослухування музики (класична, шум моря...).

Здоровий спосіб життя і контроль АТ допоможуть попередити розвиток артеріальної гіпертонії.

При підвищенні АТ необхідно звернутися до лікарки і слідувати його радам і призначенням.

Проявіть турботу про ваше здоров'я вже сьогодні, так як любе захворювання легко попередити, чим лікувати.

Переглядів: 600 | Додав: Lentochkaa | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar