Головна » 2015 » Май » 25 » СОНЯЧНІ ОПІКИ
16:06
СОНЯЧНІ ОПІКИ

ЗАГАЛЬНА ВІДОМІСТЬ

Сонячний опік є результатом дуже інтенсивного впливу сонця або еквівалентного йому джерела світла. Майже кожна людина хоч би раз в житті отримував або отримає сонячні опіки. До них схильні ті, хто відвідує пляжі, їздить на рибалку, працює у дворі або просто знаходиться на вулиці в сонячну погоду. Ненормально функціонуючий солярій також є джерелом здобуття сонячних опіків. Вони можуть викликати дискомфортний стан, серйозні пошкодження, а в деяких випадках, навіть летальний результат.

ПРИЧИНИ СОНЯЧНИХ ОПІКІВ

Сонячний опік – це в буквальному розумінні опік шкіри, що отримується під впливом ультрафіолетового (УФ) випромінювання. Результатом сонячного опіку є запалення шкіри. Завданих поразок стають помітними після закінчення 30 хвилин з моменту їх здобуття. 

- Ф-а і Уф-у випромінювання мають різну довжину хвиль спектру видимого випромінювання. Уф-у завдає більшої шкоди шкірі і навіть може провокувати виникнення раки шкіри. І Уф-а і Уф-у випромінювання несуть відповідальність за фотостаріння (передчасне старіння шкіри і поява зморшок) і сонячні опіки. Солярії також здатні формувати і Уф-а, і Уф-в промені.

- Вирушаючи в подорож на південь США, в області, наближені до екватора або розташовані на великій висоті, слід серйозно поклопотатися про засоби захисту проти травм, які може нанести сонце.

- Светлокожіє і світловолосі люди особливо сильно схильні до дії сонця.

- Недавні сонячні опіки навіть при незначному впливі сонця здатні знову викликати дискомфортний стан. Але не слід забувати і про те, що нормальне, лімітоване по тривалості і інтенсивності сонячна дія виробляє в шкірі вітамін D.

СИМПТОМИ СОНЯЧНИХ ОПІКІВ

Легкі сонячні опіки викликають невелике почервоніння і роздратування шкіри. При важчій мірі опіків вищезгадані симптоми виявляються сильніше. Довге перебування на сонці без необхідних захисних засобів може викликати сонячний удар (порушення доставки крові до життєво важливих органів) і навіть смерть.

- При початковій стадії сонячного опіку через 2-6 годин після нього шкіра начиняє червоніти і з'являється роздратування. Пік прояву симптомів травми спостерігаються через 12-24 години.

- При складніших випадках, які, наприклад, можуть виникати при використанні плоту як засіб пересування (кубинці і інші остров'яни для переміщення часто користуються саморобними плотами), - з'являються сильніші опіки і пухирі, відбувається інтенсивна втрата рідини організмом (обезводнення), порушення електролітного балансу і інфікування.

- Окрім вищеперелічених симптомів, спостерігаються також:

- Озноб

- Температура

-  Нудота і блювота

- Симптоми, що нагадують блювоту

- Утворення пухирів. Вони можуть істотно відрізнятися по своїх розмірах: бувають настільки маленькі, що виявляються лише при очищенні отшелушивающейся шкіри, а інколи, навпаки, - дуже великі, заповнені водою, зверху покриті червоною, дуже тонкою шкірою, яка може легко лопатися

- Втрата шкіри, що спостерігає через 4-7 днів після опіку

КОЛИ ЗВЕРТАТИСЯ ЗА МЕДИЧНОЮ ДОПОМОГОЮ?

Якщо Ви відчуваєте сильні больові відчуття, викликані сонячним опіком, звернетеся до лікарки. У лікарні Вас запитають, наскільки сильно постраждала Ваша шкіра і чи є у Вас ще які-небудь проблеми із здоров'ям. Після огляду доктор винесе ухвалу про те, де Ви проходіть курс лікування – в домашніх умовах або в лікарні.

Ви повинні звернутися у відділення невідкладної допомоги, якщо у Вас:

- Сильнабіль

- Виликі вулдері

- Головний біль

- Затьмарення свідомості

- Нудота і блювання

- Слабкість

- Загострення інших проблем із здоров'ям

ОГЛЯД І АНАЛІЗИ

В цілях постановки точного діагнозу і визначення міри опіку доктор повинен отримати історію хвороби і провести медичний огляд. У складних випадках або за наявності доклінічних медичних проблем доктор може направити Вас в лабораторію для здачі аналізів в цілях точнішого визначення міри тягаря травми.

САМОСТІЙНЕ ЛІКУВАННЯ СОНЯЧНИХ ОПІКІВ В ДОМАШНІХ УМОВАХ

Якщо перед виходом на вулицю Ви поклопочетеся про безпеку Вашої шкіри, Вам, найімовірніше, не доведеться удаватися до нижчеприведених способів лікування сонячних опіків.

Переглядів: 1371 | Додав: Lentochkaa | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar