Головна » 2015 » Октябрь » 29 » Роль солі на зайву вагу і розвиток сердечнососудістих захворювань
10:33
Роль солі на зайву вагу і розвиток сердечнососудістих захворювань

Чи є шкідливим надмірний вжиток солі?
Якщо з'їдати в день більше 15 грамів солі і при цьому мало рухатися, то зайва вага забезпечена. До такого виводу прийшла група американських учених, провівши ряд досліджень.
За словами фахівців, надлишок натрію збуджує центр голоду в мозку і до того ж викликає постійну спрагу. Це, у свою чергу, незмінно веде до набряків – тобто відразу плюс зайві п'ять кіло ваги і задишка.
Крім того, надлишки хлору, що міститься в куховарській солі, порушує вироблення деяких гормонів, які регулюють вагу.
Надмірний вжиток солі може привести до гіпертонії, а також створює ризик виникнення серцевого нападу, інсульту, закупорки внутрішньомозкових судин, сердечної недостатності. За рахунок збільшення кров'яного тиску завдає шкоди ниркам, а натрій, що міститься в ній, надає безпосередній несприятливий вплив на нирки. Сіль може викликати остеопороз, створює схильність до раку шлунку і викликає напади бронхіальної астми. Сіль приводить до набряків в організмі, при цьому робить істотний вплив на сердечно¬сосудістую систему. Сіль збільшує тиск в судинах, внаслідок чого кровоносні судини позичаються.
Як можна позбавитися від цієї шкідливої звички?
1. В процесі приготування блюд і за столом замість солі користуйтеся без солей приправами – травами і спеціями (базилік, лавровий аркуш, кориця, селера, кріп, часник, імбир, гірчиця і ін.).
2. У маринадах і салатних заправках користуйтеся лимонним і іншими цитрусовими соками.
3. Щоб підсилити смак десертів і випічки додайте лимонний, ванільний і м'ятний екстракти.
4. Поекспериментуйте з луком, стручковим червоним перцем і різними видами оцту в рагу і тушкованих блюдах як приправа до овочів.
5. Приберіть сільницю із столу.
6. Уважно читайте ярлики на розфасованих продуктах (вам потрібні наступні формулювання: «без натрію», «з низьким вмістом натрію»).
7. Використовуйте сіль з пониженим вмістом натрію, йодовану сіль.
8. Прагніть не солити їжу в час, а особливо на початку приготування. Солите їжу в кінці – тоді вся сіль залишиться на поверхні і її знадобиться значно менше.
9.Не користуйтеся концентратами, такими як, наприклад, бульйонні кубики.
10. Консервовані, солоні, копчені продукти рекомендується споживати лише в малих кількостях і не щодня.
11. Прагніть не використовувати консерви і сушені продукти: сіль там додається не лише для смаку, але і для тривалого зберігання, виступаючи в ролі консерванта.
12 Вживайте продукти з низьким вмістом солі: продукти рослинного походження, молочні продукти, свіжа і заморожена риба, свіже м'ясо, овочі, фрукти, горіхи і сухофрукти. У сухофруктах, крім того, міститься так необхідний нашому організму калій, який сприяє виведенню солі з організму.

Переглядів: 550 | Додав: Lentochkaa | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar