Головна » 2017 » Март » 14 » Профілактика гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь.
09:01
Профілактика гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь.

Профілактика гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь.
Захворювання на кишкові інфекції викликають збудники, які порапляють у організм людини головним чином через рот із інфікованою водою, недоброякісними харчовими продуктами або контактно - побутовим шляхом через брудні руки.
Основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій серед дітей, особливо раннього віку, є низька санітарна культура матерів, у тому числі недотримання особистої гігієни, правил приготування дитячої їжі та годування дітей: овочі, соки, сир домашнього приготування та побутовий фактор часто стають головною причиною захворювань більшості дітей. Свідченням цього є також той факт, що показник захворюваності організованих дітей нижчий ніж неорганізованих у 2,5 рази.

Особливу небезпеку для дітей становлять важкі форми цих захворювань.

Під час захворювання у маленьких дітей швидко відбувається зневоднення організму, що у поєднанні із інтоксикацією становить реальну загрозу життю дитини.

   Дорослі заражаються при вживанні неякісних харчових продуктів, які містять  збудників  захворювання.

   Найчастіше фактором зараження стають брудні овочі, фрукти та ягоди, а також продукти, що продаються у місцях стихійної торгівлі. Особливу небезпеку становлять саме ягоди, поверхню яких неможливо повністю очистити за допомогою миття водою.

   Нажаль, деякі батьки вживають самі і дають дітям сире молоко, сметану і сир, без попередньої термічної обробки.

    Роль мух у розповсюдженні гострих кишкових захворювань загальновідома.             На лапках та поверхні тіла мухи переносять велику кількість мікробів на предмети оточуючого середовища: продукти харчування, посуд і т.д.

 

 

 


Хвороба проявляється не одразу. Прихований період при різних кишкових захворюваннях частіше продовжується від 2 до 7 днів. Потім проявляються характерні ознаки захворювання: слабкість, головний біль, блювання, біль у животі, пронос, підвищення температури.


При появі клінічних ознак хвороби треба негайно звернутися до лікаря, це дасть можливість поставити правильний діагноз та отримати своєчасне лікування: ні в якому разі не слід займатися самолікуванням.
У вогнищі інфекції обов’язково повинна проводиться дезінфекція.
       В Україні є випадки захворювання на вірусний менінгіт. Переважна їх кількість виникає у серпні - вересні. Зараження відбувається при ковтанні річної води під час купання або пірнання. Можливе також зараження при вживанні для пиття неякісної води, тому купання дітей вимагає уважного нагляду батьків.

Щоб запобігти виникненню гострих кишкових інфекцій слід неухильно дотримуватися простих правил:
 

НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або із рук у приватних oci6.
НЕ використовувати для пиття, приготування їжі
та миття посуду воду із незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо). Для пиття i приготування їжі використовувати лише питну воду, що зберігається  у герметичних  ємностях або із централізованих джерел водопостачання.
НЕ допускати споживання продуктів та напоїв
із терміном зберігання, що закінчився.
НЕ вживати харчові продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх якості.
НЕ вживати
у їжу незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини.
     При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм, тощо) для приготування їжі, миття посуду i рук необхідно мати із собою запас питної води. При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити  дітей із правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни. 

     Для дітей молодшої вікової групи: батькам необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб дитина не споживала незнайомі ягоди та інші продукти невизначеного походження.

   При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) виключати контакт продуктів з ґрунтом та піcком.

      При купівлі харчових продуктів та напоїв обов'язково звертати увагу на термін та умови зберігання продуктів харчування.

     Зберігати продукти харчування тільки у cnoci6 зазначений на упаковці та у встановлений термін.

     При купівлі будь-якого харчового продукту у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку реалізованої продукції.
    При здійсненні подорожі не рекомендовано брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, що потребують охолодження при зберіганні).
   
На відпочинку без організованого харчування виключати приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м'ясні салати тощо).

   Не готувати продукти із запасом. Приготовлені страви бажано споживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають бути піддані повторній термічній обробці.

Зберігання виготовленої страви без охолодження не має перевищувати 2 години.
  При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою. При споживанні дітьми - обдати окропом. Убезпечити  продукти від мух.                 Не порушувати терміни зберігання продуктів, що швидко псуються (не більше 2–3 діб).  Дотримуватися умов їх зберігання у холодильнику. Виключити спільне зберігання сирих та варених продуктів.
   Перед приготуванням їжі та перед її вживанням обов'язково мити руки з милом.
Обов'язково мити руки після відвідування туалетів.

    Для купання та відпочинку користуватися лише офіційно відкритими для цього пляжами.
   У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Не рекомендовано займатись самолікуванням.

    При груповому відпочинку хворого бажано тимчасово (до прибуття лікаря) ізолювати від решти колективу.
При тяжкому стані хворого негайно викликати швидку допомогу.

Бережіть своє здоров'я!

                                                               Центр здоров’я Дніпровського району міста Києва.

Переглядів: 509 | Додав: Lentochkaa | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar