Головна » 2016 » Апрель » 19 » Нова бівалентна оральна вакцина проти поліомієліту – могутній засіб його подолання
14:39
Нова бівалентна оральна вакцина проти поліомієліту – могутній засіб його подолання

Нова бівалентна оральна вакцина проти поліомієліту

– могутній засіб його подолання.

З  18 квітня 2016 року в Україні  і  в  усьому світі  для  специфічної  профілактики поліомієліту  буде  використовуватися  лише  бівалентна  оральна  вакцина  проти поліомієліту  (бОПВ).

Це пов’язано з тим, що дикий поліовірус другого типу ліквідований у всьому світі, тож оновлена вакцина не буде його  містити.                                                 

      В період із 18 до 29 квітня 2016 року тривалентна вакцина ОПВ (тОПВ) буде вилучена з усіх лікувальних закладів України та зібрана на національних складах державного підприємства «Укрвакцина».

      Всі 156 країн та територій, які застосовують ОПВ, у квітні 2016 року повинні перейти від тривалентної ОПВ до бівалентної ОПВ.

Це  частина стратегічного плану по ліквідації поліомієліту у всьому світі.

      Перехід від тривалентної на бівалентну вакцину є  рішенням ВООЗ від 22 травня 2015 року, яке передбачає поетапну відмову від використання пероральної вакцини до 2020 року. Таким чином ВООЗ намагається ліквідувати поліомієліт вакцинного походження.

      Бівалентна вакцина, на відміну від тривалетної, не містить живий поліовірус типу 2. Випадки поліомієліту, викликаного вірусом цього типу, що природно циркулює, не фіксувалися з 1999 року, але були випадки інфікування після застосування тривалентної вакцини.

В кінцевому підсумку світ має перейти на інактивовану поліовакцину (ІПВ), яка вводиться за допомогою ін'єкції, забезпечує імунітет від усіх трьох типів поліовірусу, але, на відміну від оральної вакцини, не викликає поліомієліт вакцинного походження, оскільки для її виробництва використовується інактивований вірус.

      У разі успішної ліквідації як дикого вірусу поліомієліту, так і вірусу вакцинного походження, ця хвороба стане другою ліквідованою інфекційною хворобою після натуральної віспи.

 

  Районний позаштатний інфекціоніст  А.П. Мітлошук.
  Центр здоров’я Дніпровського району міста Києва.

Переглядів: 508 | Додав: Lentochkaa | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar