Головна » 2016 » Апрель » 29 » Малярія
11:52
Малярія

Гаслом Всесвітнього дня боротьби з малярією у 2016 р. є:

«Остаточно покінчити з малярією»,

яке відображає концепцію світу вільного від малярії, що викладена у

«Глобальній технічній стратегії боротьби з малярією на 2016-2030 рр.».

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), на сьогодні біля 3,2 мільярдів людей перебувають в умовах зараження на малярію.

 У 2015 р. зареєстровано біля 214 мільйонів випадків захворювання та приблизно 430 тис. випадків смерті від малярії.

Найбільш складною залишається ситуація з малярії в Африці на південь від Сахари, де зареєстровано 89 % всіх випадків захворювання та 91 % смерті від малярії.

 В районах з високим ризиком передачі малярії групою ризику є діти до 5 років та вагітні жінки.

 Більш, ніж 70 % померлих від малярії, становили діти до 5 років.

Тому, в якості захисту від нападу комарів дітям та вагітним радять використовувати антимоскітні сітки, оброблені інсектицидами тривалої дії. Дієвим заходом щодо зниження рівня передачі малярії є розпилення в приміщеннях інсектицидів тривалої дії, які зберігають ефективність протягом 3-6 місяців. Розробляються інсектициди і більш тривалої дії.

За даними ДЗ «Український центр з контролю та моніторингу захворювань Міністерства охорони здоров’я України» у 2015 р. у 18 регіонах України було зареєстровано 52 випадки малярії серед дорослих з 3 летальними наслідками від тропічної малярії у місті Києві.  

    Найбільшу кількість випадків захворювання на малярію зареєстровано в Одеській області (10), у місті Києві (8), Дніпропетровській (5), Київській (5), Львівській (5) областях.

За період січень - лютий 2016 р. в Україні зареєстровано 9 завізних випадків захворювання на малярію, проти 4 за аналогічний період 2015 р.

 У місті Києві за 3 місяці 2016 р. зареєстровано 2 випадки завізної малярії, що на рівні минулого року.

Основними напрямками у профілактиці хвороби у разі відвідування тропічних країн є  проведення особистої хіміопрофілактики малярії за схемою, що вкаже лікар; заходів особистого захисту від укусів комарів.

 Життєво необхідним є своєчасне звернення за медичною допомогою при будь-якому підвищенні температури під час відвідування тропіків та протягом 3-х років після повернення із тропічних країн.

Бережіть своє здоров’я!

 

Державна санітарно - епідеміологічна служба України

ДУ "КИЇВСЬКИЙ МЛЦ ДСЕСУ" ДЕСНЯНСЬКИЙ МІЖРАЙОННИЙ ВІДДІЛ ЛАБОРАТОРНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ Начальник С.В.Перепелиця.

Центр здоров’я Дніпровського району міста Києва.

 

Переглядів: 511 | Додав: Lentochkaa | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar