Головна » 2016 » Апрель » 22 » Інформуємо про проведення з 25 по 29 квітня 2016 року Всесвітнього тижня імунізації в Україні та світі!
11:11
Інформуємо про проведення з 25 по 29 квітня 2016 року Всесвітнього тижня імунізації в Україні та світі!

Інформуємо  про проведення  з 25 по 29 квітня 2016 року

 Всесвітнього тижня імунізації  в Україні та світі!

Питання імунопрофілактики – це питання державної безпеки!!!

У 2016 році заходи, що проводяться в рамках Всесвітнього тижня імунізації, спрямовані на інформування населення  та усунення проблем вакцинації.

Люди в усьому світі мають бути проінформовані про вакцини, які захищають від інфекційних хвороб і мати сучасний погляд на вакцинацію.

На сьогодні дуже важливим є наявність знань щодо вакцин: назви, якості, безпечності, ефективності та складу вакцин.

Проведення масових програм імунізації є одним із найдієвіших інструментів із первинної профілактики інфекційних захворювань у дітей.

Охоплення вакцинацією та своєчасність проведення щеплень є основними умовами ефективності імунізації. За умови, коли вакцинальний комплекс або ревакцинація  незавершені, захист від захворювань знижуватиметься.

 

Важливість охоплення вакцинацією у запобіганні спалахам інфекційних захворювань доведена  та повинна досягати 95% у популяції.

Щодо особливостей Календаря щеплень, то нині в Україні застосовуються полівалентні вакцини, які допомагають одночасно формувати захист проти дифтерії, правця, кашлюка, поліомієліту, гепатиту В, Hib – інфекції.                                                                                            Застосування таких сучасних вакцин зменшує кількість ін’єкцій для дітей.

Незважаючи на збільшення кількості інфекцій, проти яких захищають сучасні вакцини, кількість антигенів, що вводять в організм при вакцинації, є меншим у 25 разів порівняно з вакцинами, які використовувалися 20 - 40 років тому.

Сучасні вакцини мають високий ступінь безпеки. Для удосконалення вакцин і подальшого поліпшення профілю їх безпеки використовують наступні методи: зниження реактогенності, збільшення імуногенності та, як наслідок, ефективності вакцин.

Таким чином, вакинопрофілактика інфекційних хвороб є чи не найбільшим досягненням сучасної медицини. Вона допомогла ліквідувати або суттєво зменшити  захворюваність на кілька серйозних захворювань. Наприклад, завдяки щепленням у світі ліквідована натуральна віспа, поліомієліт, у багато разів знизилась захворюваність на дифтерію, правець, кашлюк, кір, краснуху, епідемічний паротит, вірусний гепатит В.

У жовтні 2014 року затверджено Календар профілактичних щеплень в Україні.  Відповідно до наказу МОЗ України №551 від 11.08.2014 р. «Про удосконалення проведення профілактичних щеплень в Україні» передбачається обов’язкова вакцинація від 10 інфекційних хвороб (туберкульоз, дифтерія, правець, кашлюк, поліомієліт, кір,  краснуха, епідпаротит, гепатит В,  Hib-інфекція), проти яких вакцинують в усьому світі. На сьогодні це мінімальна кількість інфекційних хвороб, що підлягають вакцинації відповідно до Календаря щеплень в країнах світу.

Обов’язковим є проведення щорічної  планової туберкулінодіагностики  (проби Манту) дітям віком від 4 до 14 років, в першу чергу  - у групах ризику захворювання на туберкульоз, в тому числі і серед не щеплених проти туберкульозу дітей.

Тож, не залишайтесь байдужими до планових вакцинацій.

Вакцина – це ті ж ліки, які не лікують хворобу, а запобігають їй!

 

Лікар - епідеміолог Шершень Н.П.

Центр здоров’я Дніпровського району міста Києва

Переглядів: 530 | Додав: Lentochkaa | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar