Головна » 2015 » Ноябрь » 6 » Гепатит А
13:54
Гепатит А

Вірусний гепатит А — одне з найпоширеніших захворювань печінки, яке, на відміну від важчих вірусних гепатитів, переноситься досить легкий і піддається лікуванню практично без наслідків для людини.
Вірус гепатиту А може попасти в організм будь-якої людини, він невибагливий і стійкий до кислотного і водного середовища, тому незрідка зараження відбувається через забруднену воду і їжу.
Найбільш поширена ця інфекція в країнах третього світу, де санітарні умови залишають бажати кращого. Зокрема, захворюваність украй висока в Африці, Середній Азії і деяких країнах Східної Європи.

Дороги передачі гепатиту А

У медичній практиці немало випадків, коли зараження вірусом гепатиту відбувалося на відпочинку в жарких південних країнах. Велика вірогідність зараження, якщо турист нехтує правилами особистої гігієни, п'є водопровідну воду і їсть немиті фрукти і овочі. Дуже поважно піддавати термічній обробці рибу і морепродукти: для гепатиту А характерна водна дорога передачі, тому морепродукти можуть кишіти вірусами.

Як заражаються гепатитом А?

Потрапляючи в організм людини разом з водою або їжею, вірус проходіт через кислую середовище шлунку, потрапляє в тонкий кишечник, а потім всмоктується в кров. Після цього він заражає гепатоцити (структурні одиниці печінки), потрапляючи в клітки разом з кров'ю. У клітках печінки вірус починає розмножуватися, що приводить до запального процесу. Інфіковані гепатоцити знищуються, оскільки імунна система організму людини бореться з чужорідною інфекцією.
В результаті функція печінки порушується, виникає печінкова недостатність.

Симптоми гепатиту А

Інкубаційний період гепатиту складає в середньому 30 днів. В деяких випадках хвороба може виявитися вже за два тижні, рідше інкубаційний період продовжується до 50 днів. Основні симптоми гепатиту А у дорослих нагадують симптоматику при будь-яких інших запальних захворюваннях.
У хворого починається лихоманка, висока температура зберігається протягом тижня. Інколи лихоманка може тривати до десяти днів. Підвищення температури супроводиться загальною інтоксикацією, болем в м'язах, сильним ознобом, нездужанням і слабкістю.
Спостерігаються діспептічеськие розлади: хворий втрачає апетит, відчуває болі в епігастральної області, буває нудота і блювота. Регулярно виникають неприємні больові відчуття в правому підребер'ї, де знаходиться печінка.

Ознаки гепатиту А

Після появи перших ознак, що свідчать безпосередньо про зараження вірусом гепатиту А, лікарка може чітко діагностувати захворювання. Через декілька днів після перших симптомів у хворого починає темніти сеча: її колір може нагадувати міцний чорний чай. Темна сеча — головна ознака, що говорить лікарці про інфекційне ураження печінки.
Ще одна ознака — знебарвлений кал, шкіра, що пожовтіла, і склери очей. Причина жовтяниці — жовч, яка викидається в кров разом з інфекцією. Коли настає цей період, первинні симптоми полегшуються: пропадає нудота, зменшується лихоманка.
Діагностика гепатиту А у дітей ускладнюється тим, що в дитячому віці ознаки можуть бути значно менш виражені, ніж у дорослих пацієнтів. Інколи можна навіть зустріти безсимптомний перебіг захворювання, через що діагностика не проводиться вчасно, а гепатит проходіт сам собою без наслідків.

Діагностика гепатиту А

Діагностика вірусного гепатиту А проводиться лікаркою, що лікує. Спершу фахівець збирає анамнез, щоб виявити джерело зараження. У розпізнаванні хвороби лікарці істотно допомагає інформація про те, з ким контактував хворий протягом останнього місяця, куди їздив, чим харчувався, чи дотримував правила особистої гігієни, чи пив сиру воду, і так далі.
У діагностиці дуже поважно провести повноцінне обстеження пацієнта на предмет розладів травної системи, лихоманки, м'язової інтоксикації. При денному світлі ретельно обстежуються слизисті оболонки і склери очей: якщо є легка жовтизна, діагноз не викликає сумнівів. Також при підозрінні на гепатит проводиться пальпація живота. Майже завжди лікарка відзначає збільшений розмір печінки.
Лабораторна діагностика гепатиту А включає аналіз сечі, аналіз калу і аналіз крові. Кров досліджується в гострий період хвороби, коли симптоматика стає найбільш яскравою. Хворий повинен здати загальний і біохімічний аналіз, за результатами якого лаборанти виявляють наявність або відсутність в крові антитіл anti,— HAV IGM. Ці антитіла є головним маркером вірусного гепатиту А.

Лікування гепатиту А

Як лікувати гепатит А? Захворювання не вважається важким. В більшості випадків воно проходіт самостійно, проте найчастіше призначається симптоматична терапія для зняття загальної інтоксикації організму і поліпшення самопочуття.
Інколи робляться внутрішньовенні вливання з фізіологічним розчином, глюкозою і вітамінами: такі крапельниці очищають кров від токсинів і знижують пошкодження печінки. Також терапевт призначає пацієнтові препарати-гепатопротектори, які прискорюють відновлення функцій печінки і сприяють покращуваній регенерації гепатоцитов. Для поліпшення імунітету хворим повинен приймати вітаміни.

Профілактика гепатиту А

Всі медики погоджуються на думці, що профілактика вірусного гепатиту А повинна полягати перш за все в своєчасній вакцинації, а також в дотриманні правил особистої гігієни. На сьогоднішній день вакцинація є єдиним гарантованим методом захисту від гепатиту, проте проводити її потрібно лише в тому випадку, якщо ви вирушаєте в епідеміологічно небезпечний регіон з високим відсотком захворюваності.
Згідно із статистикою ВОЗ, щорік в світі гепатитом А захворює більше півтора мільйонів чоловік. На відміну від серйозніших видів гепатиту, даний вірус не небезпечний для життя людини і його близьких. При дотриманні рекомендацій лікарки можна без зусиль позбавитися від гепатиту А і повністю відновити здоров'я.

 
 
Переглядів: 847 | Додав: Lentochkaa | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar