Головна » 2015 » Август » 7 » ДОБРОВІЛЬНЕ КОНСУЛЬТУВАННЯ ТА ТЕСТУВАННЯ НА ВІЛ/СНІД
15:50
ДОБРОВІЛЬНЕ КОНСУЛЬТУВАННЯ ТА ТЕСТУВАННЯ НА ВІЛ/СНІД

Наш Центр активно працює з молоддю щодо профілактики та інформування про проблему ВІЛ/СНІД. Актуальними питаннями є протидія дискримінації ВІЛ-інфікованих та вироблення толерантного ставлення до цієї категорії населення. Також ми акцентуємо на відповідальності інфікованих людей за свій статус. Центр проводить інформаційні заходи в школах та інших загальноосвітніх навчальних закладах. Особливості розвитку епідемії ВІЛ у Києві такі ж, як і по всій Україні. Ми спостерігаємо ті ж тенденції – незначне зниження нових випадків, але, на жаль, не можемо похвалитися надто успішними результатами, бо тепер під великий ризик зараження потрапляють люди, які не належать до уразливих груп. Крім того, збільшилася кількість зараження через гетеросексуальні статеві контакти. Тому досить часто люди навіть не підозрюють про свій статус, і діагноз стає для них несподіванкою. Проблемою є те, що пацієнти звертаються за допомогою лише тоді, коли у них з’являються клінічні прояви цього захворювання. Ускладнює ситуацію епідемія туберкульозу, адже дуже часто ВІЛ-інфіковані люди звертаються до спеціалістів після того, як заразились ще й туберкульозом, що, в свою чергу, часто призводить до летальних наслідків.
Добровільне Консультування та Тестування на ВІЛ (ДКТ) – це консультативна допомога в питаннях поширення ВІЛ та заходах профілактики, оцінці особистого ризику інфікування ВІЛ, сприяння в прийнятті самостійного рішення про тестування на ВІЛ, визначення ВІЛ-статусу, допомога у формуванні більш безпечної поведінки. 
ДКТ проводиться згідно з вимогами порядку добровільного консультування і тестування на ВІЛ-інфекцію (протокол), затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 19.08.2005 року №415:
- Добровільно (тільки за інформованою згодою, після прийняття самостійного рішення);
- Анонімно (на прохання відвідувача), (без надання будь-яких документів, без зазначення паспортних даних);
- Конфіденційно (без розголосу отриманої інформації про клієнта);
- Тестування на ВІЛ - ДОСТУПНЕ кожному, проводиться БЕЗОПЛАТНО.У разі використання «швидких тестів», результат можна отримати за 15 хвилин (взяттям крові з пальця), інші тести проводяться методом імуно-ферментного аналізу (ІФА), результат можна отримати за 3-4 дні, він більш точний.
- Дуже важливо, що консультація проводиться спеціально підготовленими консультантами ДОБРОЗИЧЛИВО, БЕЗ ЗАСУДЖЕННЯ, тому можна обговорити найінтимніші сторони вашого життя.
Добровільне консультування і тестування на ВІЛ-інфекцію складається із декількох послідовних етапів:
- дотестове консультування;
- тестування на ВІЛ-інфекцію;
- післятестове консультування.
Під час ДКТ вас поінформують та нададуть відповіді на питання:
- Про ВІЛ-інфекцію, СНІД, шляхи інфікування, фактори ризику, методи профілактики;
- Про особистий ризик ВІЛ-інфікування;
- Про обстеження на ВІЛ і значення можливих отриманих результатів;
- Про те, як змінити поведінку на більш безпечну (використання презервативів, стерильного одноразового індивідуального інструментарію);
- Про служби підтримки людей, які живуть з ВІЛ.
Що означають отримані результати обстеження на ВІЛ?
Під час консультування консультант дуже чітко пояснить тобі, що:
- Негативний результат на ВІЛ означає, що ти не інфікований, але дуже важливо змінити ризиковану 

поведінку, щоб запобігти інфікуванню в майбутньому; важливо пам’ятати про період «вікна»;
- Сумнівний або не визначений результат і не виключає, і не підтверджує наявність ВІЛ-інфекції. В таких випадках необхідно повторити обстеження через 2-3 тижні;
- Позитивний результат свідчить про можливе інфікування ВІЛ (в таких випадках необхідне повторне обстеження для заключного підтвердження).
Результати обстеження завжди видаються особисто і ніколи телефоном, або поштою. Тому необхідно самому прийти за результатами і пройти добровільне після тестове консультування, особливо при позитивному результаті 
Де можна пройти обстеження на ВІЛ? 
- Кожному мешканцю міста доступна безкоштовна достовірна інформація з питань ВІЛ/СНІДу, а також можливість безкоштовно та анонімно обстежитися на ВІЛ–інфекцію у спеціалізованих закладах. Всеукраїнська безкоштовна телефонна «гаряча лінія» з питань ВІЛ/СНІД - 8 800 500 45 10. «Телефон Довіри» цілодобово 451-5-451. Тестування на ВІЛ, згідно законодавства України, є добровільним та безкоштовним. Інформація про результат обстеження є конфіденційною.
- Тестування на ВІЛ - з понеділка по п’ятницю у каб. 123 вул. Ентузіастів, 49, тел.. 295-39-47

Пам’ятайте! Ви можете запобігти зараженню ВІЛ-інфекцією!
Уникання ризикованої поведінки є найкращим способом зберегти своє здоров я і життя!

Переглядів: 2501 | Додав: Lentochkaa | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar