Головна » 2017 » Апрель » 4 » До Всесвітнього дня здоров’я
14:19
До Всесвітнього дня здоров’я

До Всесвітнього дня здоров’я – 7 квітня 2017 року. Тема «Депресія»

Депресія: ознаки, причини, лікування, профілактика.

 

http://uwm.com.ua/sites/default/files/depression.jpg    Депресія є емоційним розладом. Згідно із даними наукових досліджень на неї страждає до 20% населення розвинених країн. Це захворювання отримує у світі все більш широке поширення.

   На жаль, багато хто не сприймає прояви депресії всерйоз, що може призводити до трагічних наслідків. Адже люди, які страждають на депресію, досить часто закінчують життя самогубством.

   Депресія є серйозним захворюванням усього організму. Вона різко знижує якість життя і працездатність. Людина, хвора на депресію, приносить страждання не тільки собі, а й своїм близьким.

   Наразі служби охорони здоров'я  усіх розвинених країн дуже стурбовані ситуацією, що склалася. Вони намагаються займатися активним розповсюдженням інформації про депресію і способи її лікування.


Як проявляється депресія


   Необхідно знати, що прояви депресії можуть бути дуже різноманітними. Це залежить від форми захворювання. Депресії іноді виникають у вигляді одиничних епізодів хвороби. Іноді вони носять хронічний характер і супроводжуються загостреннями.
  У емоційному плані, людина під час депресії, завжди переживає почуття пригніченості, безнадії та безпорадності. Вона звинувачує себе у всіх  проблемах, втрачає інтерес до навколишнього середовища та зовнішньої активності. Вона напружена і знаходиться у постійному очікуванні біди. Підвищується дратівливість, знижується упевненість в собі. Можна сказати, що людина втрачає інтерес до життя у всіх його проявах. Відбувається зниження психічної і рухової активності, виникає байдужість до навколишнього світу.
   До фізичних проявів даного захворювання можна віднести слабкість, відчуття хронічної втоми, зниження апетиту і сексуальних потягів, виникнення запорів та безсоння, яке найбільш характерне для ранкових годин. Але іноді виникає і зворотний ефект, коли людина навпаки, увесь час хоче спати і їсти. Все це свідчить про психосоматичну природу депресії. У деяких випадках спостерігаються больові відчуття і дискомфорт у різних частинах тіла.

   У деяких пацієнтів виникає навіть порушення ясності або ефективності мислення. Їм стає важко зосередитися на чомусь, виникають песимістичні думки про марність життя й про власну непотрібність. У такої людини пропадає бажання спілкуватися із оточуючими.

    Під час депресії люди, зазвичай, починають набагато уважніше ставитися до свого внутрішнього світу.
  Людина, що знаходиться у депресії, відчуває іпохондричну тривогу. У неї завжди дуже змінюється самооцінка. Все це може призвести до зловживання алкоголем або рішенням приймати наркотики, іноді - до самогубства

 

Причини депресії


Сучасна медицина виділяє біологічні, психологічні і соціальні причини цього захворювання.
   До біологічних причин можна віднести специфічні порушення нейрохімічних процесів. У організмі порушується обмін нейромедіаторів, таких як серотонін, норадреналін, ацетилхолін та ін.  
Ці порушення бувають і спадковими.
   Психологічних факторів може бути кілька. Перш за все, у деяких людей буває особливий стиль мислення. Вони бачать себе і своє життя виключно у негативному світлі.
   Причиною депресії можуть стати і відносини у родині, коли присутня надмірна критика та підвищений рівень конфліктності. Призводить до депресій і підвищена кількість стресогенних життєвих ситуацій: смерть близьких, розлучення і т.п. Важливим фактором є також соціальна ізоляція, коли у людини дуже мало теплих, довірливих контактів і вона не отримує достатньої емоційної підтримки.
   До соціальних факторів прийнято відносити занадто швидкий темп сучасного життя і підвищений рівень його стрессогенності. У сучасному суспільстві існують висока конкурентність і соціальна нестабільність. Джерелом масових депресій стають травмуючі суспільні фактори — військові перевороти, терор, довгі економічні кризи, безробіття, безгрошів'я, неправедний осуд владою певних суспільних груп. Високий рівень депресій постійно підживлює самогубства і їх високий рівень в ту чи іншу історичну добу.

   Особливу групу складають спадкові депресії, рівень яких статистика визначає у 2 — 4 відсотки у популяції. Вони підлягають реєстрації і медичному втручанню, особливо у гостру фазу.

Як вилікувати депресію


  Перш за все, потрібно знати, що сама собою депресія навряд чи пройде. Люди повинні пам'ятати, що депресія - це хвороба, а не просто поганий настрій. Її необхідно лікувати. Займається цим лікар-психіатр.
  Лікувати депресію, як і будь-яке інше захворювання, простіше всього на ранніх стадіях. Чим раніше фахівець поставить діагноз і призначить лікування, тим швидше настане одужання. Нелікована депресія часто приймає важку форму, що може привести хворого до самогубства.
  Сучасний підхід до лікування депресій включає у себе цілий комплекс різних методів медикаментозної та психотерапії.
   Щоб лікування дало результат, пацієнт повинен суворо виконувати всі призначення фахівця, дотримуватися режиму терапії, регулярно відвідувати лікаря. Не варто соромитися походів до психіатра, адже тільки він дійсно зможе допомогти пацієнту позбутися депресії.
  Медикаментозне лікування зазвичай є невід'ємною частиною лікування депресії. Лікують депресію за допомогою антидепресантів.

   Багато хто вважає всі психотропні засоби небезпечними і уникаює їх прийому навіть у разі потреби. Однак антидепресанти нового покоління набагато краще переносяться пацієнтами, практично не мають побічних ефектів і є безпечними. Дуже важливо, що дані препарати не викликають звикання. Але завжди необхідно суворо дотримуватися дози, встановленої лікарем.

    У комплексному лікуванні застосовується також і психотерапія. Цей метод передбачає активну участь пацієнта у процесі лікування. Спеціаліст вчить хворих справлятися зі своїми переживаннями, не впадаючи у депресію. Психотерапія показує відмінні результати у лікуванні депресій. Найефективнішими її методами є: психодинамічна, поведінкова і когнітивна психотерапія.

 

Профілактика депресії.

    Давно помічена залежність поганого настрою і депресій від сезону. Довгі й похмурі осінь та зима можуть бути причиною сезонних депресій, оскільки кількість медіатору серотоніну мозку людини, низький рівень якого спричинює депресію, залежить від освітленості середовища, в якому перебуває людина. Через те є певний зв'язок між інтенсивністю сонячного освітлення і виникненням депресій.

    Саме восени і взимку інтенсивність сонячного освітлення значно знижується і спонукає мале виробництво медіатору серотоніну, який відповідає за добрий настрій людини. Тому слід гуляти у кожний сонячний день осені чи зими. Також необхідно вживати вітамін Д, оскільки низький рівень вітаміну D пов'язаний із великим ризиком виникнення сезоного афективного розладу. Для терапії сезонної депресії вітамін Д призначають в дозах 2,000 - 5,000 IU в залежності від дефіциту та засвоюваності вітаміну Д організмом хворого. У деяких випадках значного дефіциту вітаміну Д в організмі людини доза вітаміну Д може бути вищою, але вона не повинна перевищувати 10,000 IU.

    Регулярна світлотерапія, яку рекомендують проводити у першій половині дня, усуває симптоми сезонної депресії, зменшує денну сонливість, та покращує настрій. Світлова терапія використовується також для профілактики та лікування неврозів, викликаних сезонною депресією.

З метою профілактики особлива увага:

  • юнакам і дівчатам;
  • певним групам суспільства (ВІЛ-інфіковані, наркозалежні тощо);
  • представникам фаху із високим рівнем стресів (міліціонери, лікарі швидкої допомоги, диспетчери тощо);
  • особам у період клімаксу;
  • людям похилого віку, тощо

Легкі випадки

  • Інсоляція (багато світла в кімнаті), світлотерапія білим світлом, прогулянки у сонячні дні.
  • Інтенсивне заняття фізкультурою та спортом (інтенсивні фізичні вправи підвищують рівень серотоніну)
  • Нові подорожі, краще на південь.
  • Радісні емоції — музика, танці, усе, що приносить радість.
  • Телефони довіри, реклама їх,  розповсюдження їх адрес і номерів.
  • Консультації психологів  для людей із депресіями, психотренінги.
  • Вживання риб'ячого жиру, насиченого омега-3 жирними кислотами.
  • Вживання достатньої кількості вітамінів груп B,C і Д, особливо вітаміну D, оскільки депресія є одним з головних симптомів дефіциту вітаміну Д.

Важкі випадки.

  • Лікування і нагляд лікаря, якщо тривалість депресії досягла 4 — 6 тижнів. Для підвищення рівня серотоніну у мозку людини при депресії використовують антидепресанти. Найчастіше застосовують антидепресанти - селективні інгібітори зворотного захоплення серотоніну (СІЗЗС) : Есциталопрам ( Ципралекс, Селектра ), Флуоксетин ( Прозак ), Пароксетин ( Рексетин, Паксил ) та Сертралін ( Золофт ) тощо. Необхідно також усувати різні фактори, що понижують рівень мозкового серотоніну: стреси, алкогольні напої, деякі медикаменти тощо.
  • Необхідно ретельно перевірити рівень гормонів у організмі, оскільки на розвиток та перебіг депресії та неврозу впливає рівень гормонів, особливо - рівень гормонів щитовидної залози. Навіть незначні порушення рівня гормонів шитовидної залози можуть дуже відчутно впливати на самопочуття людини. У випадку виявленого дисбалансу гормонів необхідно провести відповідну гормональну терапію.
  • Прогулянки у сонячні дні або світлотерапія білим світлом у випадку сезонної депресії. Також прогулянки у сонячні дні або світлотерапія білим світлом допомагає при несезонній депресії.
  • Припинення або заміна прийому певних медичних препаратів для лікування інших хворіб, якщо депресія викликана саме цими препаратами.
  • Для лікування депресії також застосовують природні адаптогени, психостимулятори та антидепресантами, зокрема сибірський женьшень ( елеутерокок ), левзею сафлоровидну, огіркову траву бораго, котячу м'яту, звіробій тощо.
  • Вживання деяких препаратів рослинного походження допомагає зменшити симптоми депресії. Дослідження показали, що ефективність вживання спеції та приправи куркуми  та спеції шафрану для усунення депресії близька до ефективності антидепресанту Прозаку
  • . Для кращого засвоєння організмом куркуми,  її приймають разом із чорним перцем та маслиновою олією. Ромашка може забезпечити клінічно значиму антидепресивну дію, в додаток до своєї протитривожної активності.
  • Збереження і відновлення сил (догляд за силами). Профілактика полягає у тому, щоб пильно стежити за сферами виснаження і бути чутливим відносно тих областей, де виникає втрата сил. Це часто відбувається там, де людина діє з почуття боргу або ж докладає до чогось занадто багато зусиль, наприклад, на роботі, під час водіння автомобіля, навіть у процесі миття посуду пізно ввечері після робочого дня. Такі стресові фактори слід усвідомлювати, тому що на них іде багато сил, і часто це призводить до дратівливості, до появи м'язового напруження (насамперед у плечовій області і в спині).
  •  Правильна організація відпочинку, уважне ставлення до тривалості сну, до перерв, до занять спортом, режиму дня, планування тижня може запобігти втраті сил і виснаженню. Ритмічність і регулярність полегшують життя, тому що відпадає необхідність приймати рішення. Важливо жити відповідно до свого темпу, бо, як показує досвід, у будь-який депресії є частка виснаження.
  • Для збереження радості життя і життєвої сили, важливо приділяти увагу тому, що подобається. Фундаментальне почуття — добре, що ти живеш, що ти є на світі — має зберігатися і по можливості підсилюватися.
  • Дбайливе використання часу. Час — це завжди життя. Завдяки дбайливому використанню часу людина звертає увагу на любов до власного життя. Конкретно це означає: по можливості робити тільки те, що є для тебе важливим, і уникати витрати часу на другорядне. Для депресивної людини дотримання цього правила особливо важливе. Не відставляти себе знову і знову, не відмовлятися від себе заради інших.
  • Спеціальна робота над установками. Депресивна людина схильна до установки підпорядкування, особливо на початку депресії. Їй властиво пристосовуватися, щоб «заслужити» цінну близькість, підкорятися долі або авторитетам. Слід працювати над тим, що важливо вступатися за себе, проживати свої бажання, потреби, запити. Варто критично розглянути і змінити депресивну «ідеальну» картину: аж ніяк не завжди добре бути скромним і «засовувати» себе.
  • Робота з установками бажань: бажання таять у собі небезпеку латентної пасивності. Людина віддана бажанням, якщо вона очікує, що їх виконають інші. Із-за фіксації на бажанні володіти чимось, чого у неї немає, людина переживає дефіцитну сторону життя значно сильніше.

Центр здоров’я Дніпровського району міста Києва.

Переглядів: 463 | Додав: Lentochkaa | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar