Головна » 2016 » Май » 25 » До Всесвітнього дня без тютюну – 31 травня 2016 року.
15:20
До Всесвітнього дня без тютюну – 31 травня 2016 року.

До Всесвітнього дня без тютюну – 31 травня 2016 року.

StyleZhinki.ru » Здоров'я »

Профілактика паління серед дітей та підлітків. Заходи щодо профілактики куріння

Рішення кинути палити дається важко і не кожному. На жаль, більшість курців розуміє, наскільки шкідливу звичку вони придбали, вже в той момент, коли позбутися її дуже складно.

Негативний вплив паління на організм

Що ж собою являє процес куріння?

Втягування у легені диму, утвореного в результаті згоряння листя тютюну, доставляє безперечне задоволення курцям (за їх твердженнями). Вся справа в тому, що деякі природні речовини (а також і штучні), такі як нікотин і деякі його похідні, роблять на організм людини вплив подібно гормону задоволення. Тому виступити проти куріння дуже складно, незважаючи на те, що багато хто усвідомлює, що нікотин - це судинна отрута. Спочатку він розширює судини, а трохи пізніше настає їх звуження. Це вносить негативний вплив в роботу органів, насамперед, серця і головного мозку. Частота скорочень серця під дією нікотину збільшується, а це додаткове навантаження на нього. Крім того, в процесі куріння нікотин розчиняється в слині і потрапляє в шлунок. Слизова шлунка подразнюється, відбувається додаткове виділення кислоти, а це тягне за собою виникнення виразкової хвороби.

Діти особливо чутливі до негативного впливу тютюну на організм, навіть якщо просто часто знаходяться в накуреній кімнаті, не кажучи вже про те, коли самі затягуються сигаретою. Тому профілактика куріння серед підлітків особливо важлива.

Поширеність у світі

За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров'я близько третини населення нашої планети від 15 років і старше є завзятими курцями. В Україні  відсоток чоловіків, що мають шкідливу звичку, значно перевищує аналогічний показник серед жінок. Це 63,2% проти 9,7%. Найсумніше те, що за останній десяток років тютюнопаління стало прямою  і опосередкованою  причиною смерті  30%  з  усієї кількості людей віком від 35 до 69 років і 14% людей старше цього віку.

 Нажаль, ряди курців постійно поповнюються підростаючим поколінням. Масштаби проблеми на тлі погіршення екологічної обстановки починають приймати серйозні розміри. Саме тому заходи щодо профілактики куріння серед молоді повинні представляти симбіоз спільної роботи в цьому напрямку держави, медиків, працівників соціальних служб, вчителів та батьків.

Причини виникнення тяги до куріння

Відомо, що близько 80% курців у нашій країні свою першу сигарету спробували у віці до 18 років. Причому, чим раніше підліток починає курити, тим більша ймовірність, що згодом він стане завзятим курцем. Для того щоб виробити ефективні методи боротьби проти куріння на початку усвідомленого життєвого шляху дитини, потрібно розуміти причини виникнення цієї шкідливої звички.

Величезний вплив на дітей надає фактор наявності курця в сім'ї (особливо якщо це мати), старших братів чи сестер і, звичайно, куріння однолітків. Переважна більшість дітей і підлітків починають долучатися до паління у колі друзів або під впливом різних компаній. Нерідко прийняття алкоголю є супутнім компонентом у формуванні важкої залежності.

 Низький соціальний статус і відсутність освіти у батьків, їх небажання брати участь у формуванні особистості дитини, неповна сім'я, а також недостатня інформація про шкоду куріння можуть також чинити негативний вплив на повноцінний розвиток підлітка, формувати низьку самооцінку, погіршувати успішність у школі і бути факторами, підштовхуючими до виникнення звички тютюнопаління.

Профілактика тютюнопаління

Здоров'я підростаючого покоління визначає в майбутньому здоров'я всієї нації. Профілактика куріння у підлітків може реально збільшити на кілька років тривалість життя, запобігти виникненню хвороб серця і судин,бронхів і легенів, а також безлічі супутніх захворювань.

 Профілактику в цьому напрямку можна розділити на первинну і вторинну.

Заходи первинної профілактики спрямовані на попередження бажання починати курити. Вони повинні проводитися в самому ранньому віці, коли стереотипи мислення і поведінкові чинники тільки починають формуватися. Головний вплив на дитину мають школа і сім'я. Тут повинні прищеплюватися основи здорового способу життя, негативне ставлення до всіляких шкідливим залежностей (в тому числі і до тютюнопаління).

Методи вторинної профілактики спрямовані на припинення куріння серед підлітків.

З урахуванням індивідуальних особливостей розробляються методи захисту від  тиску авторитетних однолітків, проводяться групові тренінги. Дієвим методом є бесіда про шкоду куріння з психологом.

Роз'яснювальні бесіди

Дані деяких досліджень говорять про те, що не більше 15% курців  потребують медикаментозної допомоги для  позбавлення  від тяги до вживання нікотину. В іншому це психологічна звичка, тому основна маса курців потребує допомоги психотерапевта.

Профілактична бесіда про шкоду куріння, роз'яснення лікарем загрозливих наслідків для організму, що наносяться тютюновою залежністю, а ще краще наочна демонстрація можуть відбити надовго бажання затягнутися цигаркою. Хороший спеціаліст може дати ділову пораду, як кинути курити,  розібратися в індивідуальному порядку, які мотивації можуть стати основними в бажанні припинити курити. Кожен залежний повинен усвідомлювати, з якими труднощами він може зіткнутися. Доведеться дещо змінити свої звички: знайти, чим займатися у вільний час, уникати потрапляння в місця збору курців.

Бесіда з профілактики куріння може проводитися за участю людей, які позбулися від тютюнової залежності. Їх рекомендації й розповіді, як змінюється життя без сигарет, приклади з власного досвіду про досягнення та перемоги, можуть стати вагомим аргументом в очах курця на користь позбавлення від звички.

Заборона реклами тютюну

Підлітки особливо сприйнятливі до всього нового, тому реклама тютюнопаління може зробити вирішальний вплив  на ще не сформований світогляд дитини.

На державному рівні організовано низку заходів,спрямованих проти куріння. Так у 2013 році було накладено повну заборону на рекламу тютюну в нашій країні та прийнято інші закони про боротьбу з курінням Всесвітня організація охорони здоров'я ще в 2008 році закликала уряди всіх країн заборонити рекламу тютюнових виробів. У Канаді, наприклад, де заборона діє вже досить довго, за 40-річний період число курців досягло рекордно низького значення.

Нажаль, виконання  законів про боротьбу з курінням не дуже добре поки контролюється. Дуже хочеться вірити, що Україна в недалекому майбутньому складе конкуренцію провідним світовим країнам у боротьбі з тютюнопалінням.

Внутрішньошкільні заходи

Профілактика куріння в школі відіграє особливу роль. Тут молоде покоління проводить величезний відрізок часу, плюс до всього однолітки часто спілкуються один з одним і після шкільних занять. Адміністрації шкіл проводять ряд заходів, спрямованих на позбавлення від шкідливих залежностей своїх учнів. Тематичне планування включає вивчення проблем алкоголізму, наркоманії та куріння на уроках біології, ОБЖ. Можуть запрошуватися для бесіди з неповнолітніми і лікарі. В школах повинні вивішуватися  тематичні стінгазети, розроблятися  куточки про шкоду шкідливих звичок. Деякі школи, з метою виявлення масштабу проблеми, проводять анкетування серед учнів, таким чином можна з'ясувати, наскільки діти обізнані про шкоду тютюнопаління, зрозуміти їхнє ставлення до ведення здорового способу життя. На противагу шкідливим  звичкам організовуються «Дні здоров'я», спортивні змагання. Школярі повинні долучатися до дозвільної діяльності: брати участь у різних секціях та гуртках. Профілактика куріння у підлітків повинна включати вивчення школою проблемних  сімей з точки зору вживання алкоголю, наркотиків та нікотину. Керівництво школи може проводити бесіди з батьками, і в разі погіршення ситуації звертатися у відповідні органи.

Залучення до здорового способу життя

виховання здорового способу життяШкідливі звички найчастіше з’являються  у підлітків, які не мають захоплень і не долучені до ведення здорового способу життя. Багато в чому стереотипи поведінки батьків переймаються  дітьми, і якщо в сім'ї не культивується здорове харчування, заняття фізкультурою або будь-якими видами спорту, ризик у підлітка зайняти себе чимось іншим,  не дуже корисним, дуже великий.

 Виховання здорового способу життя у дитини батьки повинні починати, виховуючи себе.

Нажаль не всі це усвідомлюють і намагаються лаяти дітей за придбані шкідливі звички, за небажання займатися спортом, при цьому забуваючи про те, що самі викурюють кілька пачок сигарет на день і потихеньку обростають жиром, проводячи вечори, лежачи на дивані перед телевізором. Ймовірність придбання шкідливих звичок у підлітків, де батьки ведуть активний здоровий спосіб життя, невелика. Дуже важливо, щоб у дитини з'явився у дитячому віці інтерес до якого-небудь виду спорту,  головне - щоб загорівся вогник в очах, з’явилося  бажання відвідувати секцію, і думки про шкідливі звички перемістилися  далеко на задній план.

 

 

 

 

Медикаментозна допомога у вирішенні проблеми

Коли у людини все ж сформувалася звичка вживання нікотину, але виникло бажання позбутися залежності, їй може знадобитися допомога медика. Про психотерапевтичний  вплив ми вже писали, проте для зняття важкого стану в момент нікотинової абстиненції (тобто відміни) деяким людям необхідно медикаментозне втручання. Лікар може призначити препарати, які заспокоюють нервову систему,  ліки для серця або снодійне. Часто колишньому курцеві (в основному зі значним стажем) потрібно прийняття нікотинових таблеток або застосування спеціальних пластирів, полоскання ротової порожнини різними в'яжучими засобами, які викликають неприйняття диму від згоряння тютюну. Ступінь, частоту використання подібних засобів повинен визначати фахівець.

Нетрадиційний підхід до проблеми

Безліч різних методик розроблено з однією метою - допомогти курцям позбутися їх залежності. Більшість із них користуються популярністю і мають певний успіх. Деяким сигарету може замінити пачка льодяників, а комусь буде потрібен  гіпнотичний вплив. Гіпноз часто використовується як профілактика куріння і в лікуванні залежності. Відомі методики, за якими пацієнт занурюється у стан релаксації і йому вводиться в підсвідомість твердження про те, що сигарети шкідливі і небезпечні для організму. Як правило, для успішного закріплення результату, потрібно кілька сеансів.

Спеціальна програма підтримують фізичних вправ для контролю над диханням і збільшення відсотка поглинання кисню також активно застосовується як профілактика куріння і метод позбавлення від залежності. Відомо, що збільшення кількості споживаного кисню покращує самопочуття, а так як куріння скорочує об'єм легенів, вправи аеробіки за методиками цигун, йоги, тай-цзи є дуже корисними як для тих, хто кидає палити, так і для всіх людей, що стежать за своїм здоров'ям . Також добре зарекомендував себе у світовій медицині метод дихання по Бутейко. Він прекрасно стимулює поверхневе дихання, в результаті чого відбувається зміна кислотно-лужного балансу організму і зникає тяга до куріння.

Виведенню нікотину з організму допомагає масаж, особливо лімфодренажний і шіатсу.Также хороша як профілактика куріння і акупунктура. У поєднанні з іншими методами вона відмінно допомагає в позбавленні від тютюнопаління.

Не слід списувати з рахунків такий відомий народний метод, як лазня. Під час прийняття цієї улюбленої багатьма процедури, відбувається очищення нашого організму від шлаків, в тому числі і нікотинових. Людина після прийняття баньки відчуває себе свіжим, бадьорим, нервова система заспокоюється.

Як бачимо, процес позбавлення від шкідливої звички можна перетворити в досить приємну процедуру. Головне - бажання зробити своє життя здорової і поліпшити якість життя близьких і оточуючих людей!

 

Бережіть своє здоров’я ! 

Переглядів: 1611 | Додав: Lentochkaa | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar