Головна » 2016 » Июнь » 23 » До Міжнародного дня боротьби із зловживанням наркотиками та їхнім незаконним розповсюдженням – 26.06.2016 р.
11:18
До Міжнародного дня боротьби із зловживанням наркотиками та їхнім незаконним розповсюдженням – 26.06.2016 р.

До Міжнародного  дня боротьби із зловживанням наркотиками та  їхнім незаконним розповсюдженням – 26.06.2016 р.

        26 червня світова спільнота відзначає свято всесвітнього значення - Міжнародний день боротьби із наркоманією та незаконним обігом наркотиків.

        Свято «Міжнародний день боротьби із зловживанням наркотиками та їх незаконним розповсюдженням»  було засновано у 1987 році Генеральною Асамблеєю ООН на знак вираження своєї рішучості посилювати діяльність і співробітництво для створення міжнародного суспільства, вільного від зловживання наркотиками. Рішення було прийнято 7 грудня 1987 на основі рекомендації Міжнародної конференції по боротьбі із зловживанням наркотичними засобами та їх незаконним обігом, яка прийняла всеосяжний багатодисциплінарний план діяльності по боротьбі зі зловживанням наркотичними засобами.

        Проблемам наркотиків в 1998 році була присвячена спеціальна сесія, проведена Генеральною Асамблеєю ООН. На сесії була поставлена ​​мета - істотно зменшити всесвітню проблему наркоманії до 2008 року. Але, за оцінками ООН, загальносвітове число осіб, що вживають наркотики, у даний час складає не менше 200 млн. чоловік (тобто 4% всього населення нашої планети, або близько 12% населення у віці від 15 до 30 років).

За результатами досліджень Організації Об'єднаних Націй та країна, більш як 7 % населення якої вживають наркотики, є приреченою.               

 В Україні налічується до 425 тисяч споживачів ін'єкційних наркотиків, третина з них – жінки.

      Особливо проблема наркоманії в Україні стосується молоді, за даними міністерства охорони здоров'я, кожен п'ятий підліток у віці 14 років вже пробував наркотики. Переважна кількість наркозалежних - це молоді люди у віці до 24 років, які, по суті, і є генофондом нації. 

       Більшість опитаних учнів та студентів, повідомили, що вони легко можуть дістати наркотики на дискотеці, у барі, на вулиці у торговців наркотиками. Таким чином, вживання наркотиків достатньо широко доступне і поширене серед різних верств населення і особливо – молоді.

      Нажаль, наслідки наркозалежності для демографічних показників країни стають все більш загрозливими. З кожним днем збільшується частка неповнолітніх і підлітків, які споживають  наркотики, збільшується і число жінок, звиклих до цієї страшної залежності. Лікарі - наркологи дуже стурбовані проблемою наркоманії. Вони стверджують, що якщо 3 - 4 роки тому середній вік юних наркоманів складав 16-17 років, то на сьогоднішній день цей показник знизився до 13-14 років. За статистичними показниками за останні десять - дванадцять років збільшилася в сім разів число жінок, які вживають наркотичні та психотропні препарати.

      У всьому світі люди, в чиї безпосередні турботи входить здоров'я нації, об'єднують свої зусилля, щоб іще раз нагадати людству, яким страшним недугом є наркоманія.

       Нажаль, наркоторгівля є дуже прибутковим бізнесом, що дозволяє деяким людям збагачуватися на нещастях інших. Місцями зосередження наркоторгівлі по праву вважаються держави Близького і Середнього Сходу, Азії. Постачальником світового масштабу героїну є Афганістан. Чималу частку в розповсюдженні наркотичних речовин  займають також країни Латинської Америки.
      Наркоманія – це соціальна проблема, що стосується України вцілому. Вирішити проблему наркоманії означає позбутися майже половини проблем, які постають перед державою та суспільством. Це першочергове завдання органів державної влади та громадян.

      Наркоманія (від греч. narke – заціпеніння і манія) – хвороба, що характеризується непереборним потягом до наркотиків, що викликає в малих дозах ейфорію, у великих – оглушення, наркотичний сон.

     Систематичний вжиток наркотиків, як правило, викликає потребу у збільшенні дози. При наркоманії вражаються внутрішні органи, виникають неврологічні і психічні розлади, розвивається соціальна деградація. Іншими словами – це стан періодичної або хронічної інтоксикації натуральною або синтетичною наркотичною речовиною, що характеризується потягом  до даної речовини, а також психічною і фізичною залежністю від ефекту дії цієї речовини.

      Перелік наркотичних речовин, узятих під контроль, приведений у Єдиній Конвенції про наркотичні речовини 1961р.

      Поряд із уже всесвітньо відомими наркотичними препаратами за останні 10 років у багатьох країнах збільшилося число наркоманів, що вживають так звані психотропні наркотики. У цьому відношенні самими небезпечними виявилися амфетаміни і глюциногени, ЛСД і інші похідні лизергінової кислоти, що не є, на відміну від інших психотропних препаратів, медичними і становлять виняткову небезпеку для людини.

              Стан залежності від наркотиків характеризується трьома факторами:

  • непереборним бажанням продовжувати прийом наркотиків;
  • потребою поступово збільшувати дозу;
  • залежністю психічного, а іноді і фізичного характеру від впливу наркотиків.

        Так званий синдром наркоманії виникає у результаті прийняття наркотичного засобу, незалежно від того, відбувається це випадково або після систематичного вживання.

          Етапи цього процесу, що протікає більш повільно або більш швидко, в основному такі:

  • Початкова ейфорія, часто дуже короткочасна. Вона характерна для визначених наркотичних речовин (особливо морфію й опіуму), а не для всіх засобів. У такому стані підвищеної дратівливості, незвичайних  і часто еротичних видінь людина втрачає контроль над собою.
  • Толерантність, яка носить тимчасовий характер. Це явище пояснюється реакцією організму на дію однієї й тієї ж дози речовини, прийнятої неодноразово. Поступово організм реагує слабкіше.
  • Залежність або нездоланна тяга до прийняття чергової дози наркотику. Більшість дослідників приходили до висновку, що залежність – явище як фізичне, так і психічне.
  • Абстиненція (синдром відібрання) настає  звичайно через 12 - 48 годин після припинення прийняття наркотику. Наркоман не може переносити цей стан, що викликає у нього нервові розлади, тахікардію, спазми, блювоту, діарею, слинотечу, підвищену секрецію залоз. При цьому з'являється нав'язливе бажання знайти токсичну речовину – наркотик – за будь-яку ціну!                       Різке “відібрання” призводить  до вкрай небезпечних ускладнень, що можуть у деяких випадках викликати  колапс, як це буває з морфіністами. Виникає стан  гострої потреби в отруті, що стала необхідним чинником внутрішніх процесів.

       Негативні явища, що породжуються вживанням наркотиків, несуть у собі велику небезпеку для людства. Вживання наркотиків, насамперед, негативно впливає на здоров'я людей, сприяє розвитку соматичних і психічних захворювань, і це є одна з причин збільшення смертності населення.

        Наркоманія супроводжує різні форми злочинності, тому що, по - перше, з метою отримання наркотиків наркомани вчиняють тяжкі й особливо тяжкі корисливі і корисливо-насильницькі злочини; по - друге, наркомани часто чинять злочин під безпосереднім впливом наркотиків на психіку.

        Взаємозв'язок наркоманії і злочинності виявляється також у вчиненні протиправних дій, пов'язаних із незаконними операціями з наркотиками (виготовлення, збереження, збут, придбання).

        В останні роки справжнім лихом для нашої країни стало вживання наркотичних і токсичних речовин дітьми та підлітками. Масштаби «наркоманної епідемії» вражають навіть по цифрам офіційної статистики, яка далеко не в повній мірі відображає ситуацію. У десятки разів зросла кількість неповнолітніх, хворих на нарко- і токсикоманію, які перебувають на обліку у нарколога,.

      Заради придбання наркотиків багато хто йде на злочини, до 70% дівчат-наркоманок займаються проституцією. Кожен споживач наркотиків залучає ще 5 - 10 чоловік. Всі вони є потенційними розповсюджувачам інфекційних захворювань, зокрема вірусного гепатиту.                          Реальну загрозу для суспільства становить значне збільшення числа осіб, інфікованих ВІЛ.

      На сьогоднішній день однією з провідних причин смертності дітей і підлітків є ускладнення, пов'язані зі споживанням наркотиків.

     В Україні  передача ВІЛ-інфекції пов'язана насамперед із зараженням, що відбувається при використанні наркоманами загального шприца. З усіх інфікованих ВІЛ у країні близько 80% - наркомани, які заразилися при введенні наркотиків.

      Наркоманія на сьогоднішній день - одна з головних проблем всієї світової спільноти. Інформація про наркотичні засоби, хворобливу пристрасть до них і наслідки цього явища повинна бути повсюдною. Тільки так можна вберегти багатьох від страшної біди.

     Жертвами наркоманії можуть стати практично всі, але в більшій мірі це стосується людей молодого віку. Пристрасть до наркотиків обертається трагедією для самих наркоманів, горем для їх батьків і масою серйозних проблем для вчителів, вихователів. Проблеми ці, при всій їх серйозності і навіть трагічності, дуже делікатні і вимагають обережного, зваженого підходу.

      Наркоманія - тотальне ураження особистості, до того ж в переважній більшості випадків супроводжується ускладненнями з боку фізичного здоров'я. Безліч фахівців, що займаються лікуванням наркоманії, називають її «біопсихосоціодуховним розладом». Це означає, що людина, яка приймає наркотики, поступово втрачає самоповагу; знищує свої кращі моральні якості, стає психічно не цілком нормальною, втрачає друзів, потім сім'ю, не може придбати професію або втрачає ту, якою раніше володіла; втягується у злочинне середовище; приносить безодню нещасть собі і оточуючим і, нарешті, повільно і незворотно  руйнує своє тіло.

      Ще одна особливість наркоманії полягає в тому, що вона як патологічний стан певною мірою незворотна, і частина негативних змін, що відбулися в організмі, залишається назавжди. Якщо людина, що давно відмовився від героїну,  знову вирішить вжити наркотичну речовину, то їй  неминуче знову доведеться пройти через всі кола наркоманского пекла. Тому лікарі намагаються не говорити про «видужали наркоманів», а віддають перевагу терміну «неактивні наркомани» (тобто не вживають наркотики в даний момент, а «момент» буває довгим, навіть довжиною в життя).

     З іншого боку, наслідки наркоманії в психіці людини компенсувати можна, хоч і дуже важко. Однак для більшості наркоманів вона залишається довічним діагнозом.

      Наркомани (часто також їхні рідні) занадто пізно розуміють, що це не просто «пустощі», а вже справжня залежність. Іноді пристрасть розвивається через півроку і навіть рік, частіше - через 2 - 3 місяці, але нерідко людина стає залежною після першої ж ін'єкції героїну.

     Міжнародний день боротьби із вживанням наркотиків та їх незаконним обігом сприяє впровадженню в громадські маси серйозної проблеми нашого часу - проблеми наркоманії.        Рішенням цього питання повинен бути стурбована кожна людина в будь-якій точці земної кулі. Тільки завдяки спільним зусиллям  можна досягти  позитивних результатів у вирішенні глобальної проблеми сучасності - наркоманії.

 

     Центр здоров’я Дніпровського району міста Києва.

Переглядів: 748 | Додав: Lentochkaa | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar